Do útoku zbývalo deset minut. Trump potvrdil noční akci proti Íránu, mohla skončit masakrem

lup, paw

Prezident Donald Trump potvrdil, že v noci byla v plném proudu vojenská operace proti Íránu a tedy, že svět byl na prahu závažného, možná globálního konfliktu. Armáda USA měla v odvetě za sestřelení amerického dronu udeřit na tři strategická místa v islámské republice. Trump akci stopnul doslova na poslední chvíli – prý s ohledem na možné oběti na životech. Varoval Teherán, že v tlaku nepoleví.

Americký prezident tak už do velmi napjatých vztahů s Íránem vnáší další nejistotu. Cílem jeho úderu se dle NY Times měly stát radary, raketové baterie a další zařízení, které by Írán takzvaně zaslepily – tedy znemožnily by mu případné další útoky včas registrovat a odpovídajícím způsobem na ně reagovat.

Trump akci proti Íránu zrušil až v jejím průběhu, jak později sám potvrdil. „Ještě v devatenáct hodin zástupci armády a diplomacie očekávali úder, čemuž předcházela intenzivní diskuze a debata v Bílém domě mezi prezidentovými nejbližšími poradci pro národní bezpečnost a lídry Kongresu. (...) Letadla byla ve vzduchu a lodě na svých pozicích, ale žádné střely ještě nebyly vypáleny, když přišel povel ke stažení,“ popisují NY Times celou situaci.

sinfin.digital