Francie chce omezit emise z námořní dopravy ve Středomoří. Lidé v přístavech nemohou dýchat

Milan Rokos

Obyvatele Středomoří trápí znečištěný vzduch z obřích výletních i nákladních lodí. Francie proto přesvědčuje členské země Evropské unie o zřízení nízkoemisní zóny v oblasti. Cílem je předejít více než sedmnácti stům předčasných úmrtí ročně v celé oblasti. Podobné zóny už existují okolo pobřeží Spojených států a v severní Evropě.

Z jihofrancouzského Toulonu se dá plavit na Korsiku, Sardínii i Mallorku. Obří výletní lodě většinou přistávají ráno, přes den kotví v přístavu a večer odplouvají. Od obytných budov města jsou vzdáleny pouhých 200 metrů. „A motory nechávají mezi plavbami puštěné,“ stěžuje si tamní obyvatelka Danielle, která se spolu s devíti dalšími lidmi obrátila kvůli znečištěnému vzduchu v přístavu na stanici Franceinfo.

Trajekty i výletní lodě nechávají motory celý den v chodu proto, aby jim zajišťovaly přívod elektřiny na palubě. Z komínů lodí pak ale stoupá šedý dým, který činí vzduch v přístavu nedýchatelným. „Když fouká mistral, musím kvůli prachu z lodí zavřít okno,“ potvrzuje Henri Joly, který žije v toulonské čtvrti Mourillon na východ od přístavu.

Lidé mají ke stížnostem důvod – podle organizace AtmoSud sledující ovzduší v přístavech v Toulonu, Marseille a Nice stojí námořní doprava v Toulonu za 51 procenty vypouštěných emisí oxidů síry a třetinou emisí NO2. V menší míře (13 procenty) se podílí i na vypouštění polétavého prachu (částic označovaných jako PM10). Výletní lodě totiž spotřebovávají obrovské množství paliva – u středně velké lodi je to během kotvení asi 700 litrů za hodinu.

Nejezte maso každý den, ničíte planetu i své zdraví. Celebrity vyzývají Francouze k půstu

sinfin.digital