Protesty v Libanonu na vlastní kůži: Překvapilo mě, že probíhají jinak než demonstrace v Česku

Milan Rokos

Libanon stejně jako Irák v posledních týdnech zažívá protesty, kterými rezonuje protikorupční tón. Lidé – často mladí a nezaměstnaní – volají po odchodu vládnoucích elit a hlásí se o šanci na lepší život. Jan Daniel z Ústavu mezinárodních vztahů pozoroval masové protesty v libanonské metropoli Bejrútu. Souvislosti teď popisuje v rozhovoru pro INFO.CZ. 

 

Před pár dny jste se vrátil z Libanonu. Jak dlouho jste tam byl a co se děje v ulicích?

V Libanonu jsem byl od 19. do 31. října. Musím přiznat, že mě podoba tamních protestů ve srovnání s těmi českými překvapila. Lidé demonstrují na náměstích, zároveň jsou ale částečně zablokované ulice a klíčové dálnice, na kterých jsou barikády. V centru Bejrútu stojí několik pódií, z nichž hraje hudba, lidé vyvolávají revoluční slogany, atmosféra se často blíží pouliční party. Zároveň ale probíhají na ulici vážné politické diskuze o budoucnosti země. Během několika dní se původní protest transformoval až na jakýsi festival, který ale má stále revoluční energii a volá po svržení celé politické třídy. Po prvních pár dnech se situace vyhrotila, protože armáda se snažila otevírat zablokované silnice a docházelo ke střetům. Srážky probíhaly i mezi demonstranty a skupinami mladíků, kteří vykřikovali hesla na podporu šíitské strany Amal, Nabíha Berriho (předseda parlamentu a strany Amal, pozn.red.) a Hizballáhu.

Po několika dnech intenzita protestů poněkud opadla, po rezignaci premiéra Saada Harírího se ale jejich síla vrátila. V Bejrútu demonstranti nadále blokují magistrálu procházející městem, zablokovaná je i dálnice vedoucí z Bejrútu na sever a některé další silnice.

Arabové demonstrují proti starým šíbrům a dlouhým prstům Íránu. Vrací se arabské jaro?

sinfin.digital