Satelity odhalily nové rozšiřování odpališť jaderných raket v KLDR. O jednom se dosud ani nevědělo

ČTK, lup

Podle nových satelitních snímků zveřejněných televizí CNN Severní Korea významně rozšířila a zmodernizovala svá odpaliště raket dlouhého doletu. Tato skutečnost je dalším důkazem toho, že diplomatická jednání KLDR a USA o jaderném odzbrojení Pchjongjangu zatím nevedou k tomu, aby se severokorejský diktátor Kim Čong-un vzdal svých zbrojních programů, konstatuje CNN.

Satelitní snímky ukazují pokračující aktivity na raketové základně Jongdžotong a v další lokalitě, které se nacházejí v hornatém vnitrozemí KLDR, řekli CNN na základě své analýzy satelitních snímků výzkumníci Middleburského ústavu mezinárodních studií v kalifornském Monterey.

Zatímco raketová základna Jongdžotong je americké rozvědce dlouhodobě známá, existence nového zařízení nacházejícího se o pouhých 11 kilometrů dále byla odhalena teprve nyní. Podle amerických analytiků se na obou místech konaly v poslední době stavební práce a obě zařízení byla rozšiřována.

Umístění těchto raketových základen napovídá tomu, že by měly sloužit jako odpaliště pro nejnovější severokorejské rakety dlouhého doletu, včetně těch, které mohou nést jaderné hlavice, řekli CNN experti, kteří satelitní snímky analyzovali. Lokalita podle nich rovněž zahrnuje síť podzemních tunelů používaných pro uskladnění raket.

Voják, který sotva přežil dramatický útěk z KLDR, je syn generála. S Kimem nemá žádné slitování

sinfin.digital