Skandál pod Alpami: Sazka mění Rakousko sevřené korupční kauzou tamních kádrů

Zcela mimo pozornost většiny tuzemských médií se dnes na jih od našich hranic odehrává něco, co lze směle nazvat zlomovým okamžikem. Zřejmě vůbec poprvé v historii se totiž nějaká česká firma domáhá odstranění politické korupce nikoliv doma, ale v zahraničí, ve „staré“ zemi Evropské unie.

Tou zemí „zkorumpovaných politiků“ má být sousední Rakousko a firmou je loterijní společnost Sazka Group českého miliardáře Karla Komárka. Ta se shodou okolností ocitla v centru obřího korupčního skandálu spojeného s podezřením, že někteří vysoce postavení rakouští politici hájili na úkor státu zájmy rakouského loterijního „oligarchy“. Na tom by vzhledem k desítkám podobných skandálů v rakouské politice nebylo nic úplně výjimečného, kdyby se tentokrát aféra přímo netýkala i zájmů zahraničního investora – právě české Sazky, která si to nechce nechat líbit. Z aféry je najednou zásadní téma. Nejen novináři, ale i mnozí politici se totiž začínají ptát, zda je skandál jen selháním jednotlivců, nebo důsledkem systému propojení politiky a byznysu, praktikovaného v Rakousku celá desetiletí.

Už jen titulek rozhovoru se šéfem Sazka Group Robertem Chvátalem, otištěný v úterním vydání deníku Der Standard, musel mnoha Rakušanům připadat jako probuzení z těžkého snu. „Byli jsme šokováni!“ cituje deník šéfa společnosti, která je v očích mnoha Rakušanů stále firmou z „divokého Východu“. Jenže ta samá firma teď kritizuje politickou korupci nikoliv v Rusku nebo Albánii, ale v Rakousku.

Začátek celé aféry je třeba hledat na jaře letošního roku. Tehdy německé noviny zveřejnily starší tajně pořízenou nahrávku, na níž tehdejší rakouský vicepremiér za stranu Svobodných (FPÖ) H.C. Strache při své dovolené na Ibize slibuje domnělé neteři ruského oligarchy přístup ke státním zakázkám v Rakousku výměnou za peníze do stranické (a zřejmě i vlastní) pokladny. Zveřejnění nahrávky vedlo nejen k odchodu Stracheho ze všech stranických i vládních funkcí, ale i k pádu tehdejší rakouské koalice lidovců a FPÖ.

Skandál Ibiza

Jenže, jak už to v podobných případech bývá, vyšetřování takzvaného skandálu Ibiza odhalilo i další prohřešky politiků. Jakmile Svobodní nebyli ve vládě a Strache v ministerském křesle, začaly se dít věci. Policie našla ve školícím středisku Svobodných v Tyrolích ukrytý zlatý poklad (prý zcela legální investice strany v dobách krize), především ale ze zajištěné mailové a mobilní komunikace rozkryla až neuvěřitelné detaily propojení byznysu a politiky v Rakousku.

Mimo jiné došla k závěru, že Strache, předseda poslanců Svobodných Gudenus a někteří další politici uzavřeli tajný obchod s loterijní firmou Novomatic rakouského miliardáře Johanna Grafa. Ta je se 17 % podílníkem společnosti Casinos Austria, v níž dalších 33,24 % vlastní rakouský stát a největší podíl akcií (38,29 %) česká Sazka Group.

Kerles: Miliardářům vstup zakázán. Měla by být politika jen pro chudé?

sinfin.digital