Trumpovi navzdory: KLDR pokračuje ve výrobě atomových raket. Dokazují to satelitní snímky

Marek Hudema

Satelitní snímky ukazují, že Severní Korea rozšiřuje svoji továrnu na výrobu raket. Zvětšuje i výzkumné jaderné středisku v Jongbjonu a podle amerických tajných služeb pokračuje i ve výrobě vozidel a zařízení, ze kterých rakety schopné nést atomovou hlavici vypouští.

Podle satelitních snímků analyzovaných v americkém Middlebury Institute of International Studies rozšiřuje Severní Korea svoji továrnu na rakety u města Mamhung. Vyrábějí se tam rakety Pakguksong-2, které jsou schopné zasáhnout i Japonsko. Závod podle údajů ze severokorejského tisku vyrábí také hlavice do mezikontinentnálních balistických raket, které by byly schopny zasáhnout pravděpodobně i území Spojených států, uvádí list The Wall Street Journal.

Podle webu 38 North, který specializuje na zprávy ze Severní Koreje, pokračují práce na významném rozšiřování jaderného výzkumného střediska v Jongbjonu. Na satelitních snímcích jsou vidět nové budovy a hlavně nová chladící zařízení. Není zatím jasné, k čemu má rozšíření sloužit, ale centrum Jongbjonu používá Severní Korea pro získávání štěpného materiálu pro výrobu jaderných zbraní.

INFOGRAFIKA DNE: Sankce vůči KLDR. Jak se svět snažil zpacifikovat severokorejské diktátory

sinfin.digital