Tvrdá rána pro turistiku v Alpách: Rozsudek v ostře sledované kauze vyvolal v Rakousku zděšení

Vyšší zemský soud v rakouském Innsbrucku dnes výrazně zmírnil odškodnění, které měl platit rakouský sedlák za to, že jeho kráva na jedné z tyrolských pastvin zabila turistku. Podle nového rozsudku, na který netrpělivě čekali rakouští politici i chovatelé dobytka, nese na neštěstí svůj díl viny i oběť. Ani s tímto závěrem však nejsou rakouští sedláci spokojení.

Soud totiž sice uznal, že určitou odpovědnost za svou smrt na alpské pastvině nese i zabitá žena, na druhou stranu ale nezbavil odpovědnosti ani vlastníka krávy. A právě z takového výkladu mají strach jak stovky sedláků v Alpách, tak podnikatelé v cestovním ruchu a politici. Pokud by měl majitel dobytka nést odpovědnost za chování zvířat na turistické stezce přes alpské louky, mohlo by to vést k uzavření důležitých turistických tras, a tedy i snížení příjmů z cestovního ruchu.

„Rozsudek jde správným směrem, ovšem z mého pohledu nepřináší pro sedláky očekávanou právní jistotu. Můj klient s ním tedy není spokojen,“ uvedl v tiskovém prohlášení, advokát majitele krávy Ewald Jenewein. Podle něj měl být sedlák zbaven odpovědnosti za smrt turistky zcela. Proto se ještě pokusí uspět s dovoláním u Nejvyššího soudu ve Vídni.

Praha se musí bránit devastujícímu turismu. Patří sem mrakodrapy, říká architekt Máslo

sinfin.digital