Cena nájmů poroste, inflace je oproti oficiálním číslům až dvojnásobná

Míra inflace se v Česku stále drží na svých pětiletých maximech, v červenci dosáhla podle Evropského statistického úřadu 2,9 procenta. „Podle mě je však míra reálné inflace dvojnásobná, myslím, že i většina spotřebitelů vnímá, že jsou zboží a služby o dost dražší než před rokem,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ analytik Saxo bank Tomáš Daňhel. Na západě Evropy se podle dat Eurostatu zdražuje méně, což však podle odborníků zvyšuje šanci na zásah Evropské centrální banky. 

V Evropě podle posledních dat míra inflace klesá, což podle analytiků zvyšuje šanci na zásah centrální banky (ECB). Jak to vidíte vy?

Evropská centrální banka podle mě opravdu není v jednoduché situaci. Hovoří se o tom, že by mohla srazit úrokové sazby, nebo přistoupit k programu kvantitativního uvolňování, tedy nakupování státních dluhopisů za nové peníze. Z mého pohledu, pokud by ECB uvolňovala svou měnovou politiku jen prostřednictvím kvantitativního uvolňování, tak by to byla ještě lepší varianta. Obávám se ale spíše toho, že buď ještě srazí své úrokové sazby, nebo spojí kvantitativní uvolňování se snížením úroků.

Česko čeká ekonomické zpomalení, v průmyslu už se propouští, upozorňuje ekonom Marek

sinfin.digital