Články odjinud

Drsná realita potravinových bank: Chybějí peníze i lidi, za současnou práci dostanou mnozí výplatu v červnu

Drsná realita potravinových bank: Chybějí peníze i lidi, za současnou práci dostanou mnozí výplatu v červnu

Čeho se odborníci báli v teorii, se nyní potvrzuje v praxi. Novela potravinového zákona nařídila velkým obchodům a supermarketům nabízet neprodané jídlo charitě. Po měsíci ostrého provozu se ovšem ukazuje, že potravinové banky, které tyto darované potraviny redistribuují potřebným, jsou zahlcené. Odebírají až čtyřnásobné množství potravin a chybí jim lidé i peníze na provoz. Situace je taková, že mnozí zaměstnanci za svou nynější práci dostanou zaplaceno až během června, kdy se tyto společnosti dostanou ke klíčovým dotacím. 

Neplýtvat jídlem. Chvályhodný cíl autorů legislativní novely obnažuje nedokonalosti systému. Potravinové banky musejí od letošního ledna zpracovat a rozdistribuovat mnohonásobně více jídla než v loňském roce, k tomu jim ale chybí peníze i zaměstnanci. Situace se minimálně ještě několik měsíců nezmění. Klíčová dotace od ministerstva zemědělství přijde až v červnu, do té doby si musejí pomoci samy.

„Do konce června není zajištěné financování,“ potvrzuje pro INFO.CZ Veronika Láchová, místopředsedkyně České federace potravinových bank. „Jednotlivé potravinové banky proto k zajištění provozu využívají všechny dostupné možnosti. Některé jej financují z toho, co se jim podařilo ušetřit, jiné si berou půjčky. A ty šťastnější mají nějakého donátora, ale to je spíše výjimka.“ Je pravidlem, že na půjčky od komerčních bank potravinové banky nedosáhnou, proto díry v rozpočtu většinou půjčkou lepí fyzické či právnické osoby z jejich okolí. Až přijde dotace, půjčené peníze splatí.

Krajské potravinové banky jsou nyní na hranici svých finančních a personálních možností. A často i za ní. Podle Láchové mnozí zaměstnanci dostanou mzdu za dnešní práci vyplacenou až v červnu. Z grantu ministerstva. „Lidi pracují na maximum, ale najmout další síly si jednoduše nemůžeme dovolit,“ líčí Láchová. Celkem v českých potravinových bankách pracuje okolo 40 lidí, asi třetina optimálního počtu.

Nedostatek je vidět. Potravinové banky kvůli nižším personálním kapacitám musejí odmítat část darovaných potravin, které jim obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních musejí podle novely zákona před likvidací nabídnout. Podle neoficiálních odhadů jde až o čtvrtinu zboží, Federace bank přiznává, že odmítá především malé provozy, kde by distribuce byla logisticky neefektivní. Není divu. Zatímco na konci roku věnovalo potraviny 700 obchodů, v únoru to bude téměř třikrát tolik.

„Při současném nárůstu obchodů je evidentní, že nebudeme moci zajistit odběr ze všech prodejen bez další finanční podpory od státu. Klíčové je nyní přijmout další skladníky, řidiče a také administrativní pracovníky,“ apeluje předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček.

Pomocnou ruku prozatím nabízejí samy potravinové řetězce. Například společnost Tesco bankám v listopadu věnovala na provoz téměř 700 tisíc korun a potravinové banky plánuje finančně podporovat i do budoucna. Penny Market zase poskytnul prostor, který se stane novým distribučním centrem, což pomůže k rozdělení pražské a středočeské potravinové banky a k odlehčení situace.

„S potravinovými bankami intenzivně spolupracujeme,“ říká pro INFO.CZ Václav Koukolíček, manažer komunikace Tesca. „Kromě finančních darů projednáváme nové strategie spolupráce, aby byla zajištěna maximální efektivita při darování potravin.“ Tesco navíc začalo jako první potravinový řetězec zveřejňovat své statistiky plýtvání potravinami.

Potravinové banky jen na pomoc státu a potravinových řetězců nespoléhají, ale hledání dalších možností je pro ně obtížné. „My zatím distribuci zvládáme dobře, ale je pravda že peněz a lidí se nám nedostává,“ potvrdila stav po měsíci platnosti potravinové novely předsedkyně pražské a středočeské potravinové banky Věra Doušová. „Děláme vše, co by nám finančně pomohlo. Já třeba nyní hledám sponzory a podávám žádosti na sebemenší granty, i když mi to bere spoustu času na jinou práci. I další zaměstnanci přitom pracují přesčasy, které nemají proplacené,“ dodává.

Náklady na provoz potravinových bank se loni pohybovaly okolo milionu korun ročně, u těch větších dvojnásobek. Výše klíčové červnové dotace od ministerstva zemědělství – Federace usiluje, aby byla letos dvojnásobná, tedy 14 milionů korun - je přitom nejistá. „V takovéto situaci je těžké dělat jakékoliv plány,“ uzavírá Láchová, která je rovněž i ředitelkou Potravinové banky Jihočeského kraje.

 

 
Přejít na homepageVíce z kategorie

Články odjinud