Ekonom: Vláda zanedbává dlouhodobá rizika, důsledky pocítíme za dvacet až třicet let

Ze schváleného státního rozpočtu pro příští rok je zřejmé, že vláda zanedbává některá dlouhodobější rizika, například důchodovou reformu, říká v rozhovoru pro INFO.CZ hlavní ekonom české pobočky ING Bank Jakub Seidler. „Důchodová reforma je nevyhnutelná. Jinak stát za nějakých dvacet až třicet let, až půjdou do důchodu silné ročníky ze 70. let, najednou zjistí, že penzijní systém je extrémně drahý,“ upozorňuje Seidler.

Vláda tento týden prosadila ve Sněmovně rozpočet na příští rok s deficitem 40 miliard korun. Je podle vás dobře sestavený?

Jde o typicky levicový rozpočet, přidává peníze sociálním skupinám, na které se v posledních letech skutečně příliš nedostávalo. Že se navyšují penze, mzdy a platy v některých sektorech ekonomiky je podle mě v pořádku.

Problém vidím v tom, že vláda poněkud zanedbává některá dlouhodobější rizika, třeba důchodovou reformu. Ono to je na jednu stranu poměrně logické, jakákoliv varianta penzijní reformy – pokud má dávat smysl a řešit dlouhodobou udržitelnost systému – bude vždy negativním faktorem pro spotřebu domácností. Buď budete chtít dostat do systému více peněz prostřednictvím vyššího zdanění, nebo budete tlačit domácnosti, aby si více spořily. Tak či onak, lidem pak v peněženkách zbude méně peněz a za to jako politik body nedostanete.

Šifra budějovického vikáře. Co nám církev tají o svém podnikání?

sinfin.digital