Kovář: Shoď sochu, zakaž film a tohle už nikdy neříkej!

KOMENTÁŘ MARTINA KOVÁŘE | Mezinárodní vlna obrazoborectví a bláznivého devastování soch dorazila ve čtvrtek bez velkého překvapení i do Česka, když byl poničen pomník Winstona Churchilla v Praze. Objevil se na něm nápis „byl rasista“ a heslo „Black Lives Matter“ odkazující na vlnu protestů, které hýbou především Spojenými státy poté, co při neadekvátním policejním zákroku zemřel Afroameričan George Floyd.

To, co se následně strhlo, je dobře známo: v amerických městech spolu s protesty vzplanuly rasové nepokoje, které se zvrhly i v rabování a pouliční násilí, největší od konce šedesátých let minulého století, kdy byla Amerika „vážně nemocná“ v důsledku složitého procesu desegregace „černobílé společnosti“, odporu vůči válce ve Vietnamu a hnutí „květinových dětí“. Současnou situaci zkomplikoval fakt, že se v souvislosti s pandemií koronaviru propadla ekonomika a strmě vzrostla nezaměstnanost. A v neposlední řadě se na realitě podepisuje skutečnost, že USA, rozdělené jako už dlouho ne, směřují k podzimním volbám, v nichž se republikánský prezident Donald Trump střetne s demokratem Joe Bidenem.

Jedním z nejviditelnějších důsledků výše zmíněných nepokojů jsou pokračující útoky na pomníky a sochy významných osobností minulosti, obviňovaných většinou z rasismu. Ve Virginii byla shozena do vody socha Kryštofa Kolumba, objevitele Ameriky pro Evropany z konce 15. století, v Bostonu pak janovskému mořeplavci někdo „usekl hlav“ a černošská aktivistka z Richmondu Chelsea Higgsová Wiseová se na jeho adresu vyjádřila, že „je třeba začít tam, kde všechno začalo“; krátce poté se na podstavci Kolumbovy sochy objevil nápis, že „představuje genocidu“. A je to!

Pečinka: Babiš dal Faltýnkovi Moravu do „osobního užívání“. Teď se z toho chce vylhat

sinfin.digital