Maňák: Babišovo krveprolití. Rekonstruovaná dálnice D1 se stává politickou hrozbou

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Na dálnicích v Česku hrozí politické krveprolití. Premiér Babiš totiž veřejně pohrozil, že pokud se nepodaří v roce 2021 kompletně opravit dálnici D1, tak prý „poteče krev“, myšleno v důsledku politického stínání hlav činitelů odpovědných za rozvoj dálnic.  

Je zřejmé, že si předseda tuzemské vlády uvědomuje třeskutý předvolební potenciál kritické dálnice D1. Pokud by se do podzimních parlamentních voleb v roce 2021 podařilo „brněnskou“ dálnici zrekonstruovat zcela nebo téměř zcela, udělal by Babiš z „vítězství člověka nad betonem“ předvolební poutač svých budovatelských úspěchů. Naopak, pokud by se rekonstrukce dálnice zvrtla a nadále by řidiče-voliče trápila i těsně před volbami, omlátila by opozice „déjedničku“ Babišovi o hlavu a učinila z ní důkaz neschopnosti vládnoucího hnutí ANO.

Jde tedy do tuhého. Zvláště když našemu zápolení s dálniční sítí přestává fandit vláda celoevropská. Premiér Babiš by mimo jiné chtěl, aby hustý dotační déšť zkrápěl výstavbu tuzemských dálnic i v další rozpočtové sedmiletce EU (2021 až 2027). Jenže svým „zpátečnickým“ požadavkem tvrdě narazil, neboť pokrokářská EU se posouvá na „vyšší“ vývojový stupeň, když namísto národních dálnic chce zachraňovat planetu, přesněji řečeno její emisně churavějící klima…

Policie „u Maláčové“? Je tu problém za miliardy, ministerstvo má nůž pod krkem, říká Kolářík

sinfin.digital