Na začátku mě princezny braly jako služebníka, jídla stála miliony, říká šéfkuchař - mořeplavec Marek Fichtner

Karel Šimůnek

Kuchař - mořeplavec. To je další host podcastu Chef Arena Marek Fichtner, který v úvodu své kulinářské kariéry strávil sedm let po kuchyních velkých výletních lodí. Než se vrátil zpět do uznávaných tuzemských restaurací, posbíral ještě další zahraniční zkušenosti: třeba když vařil na svatbě saúdské princezny pro čtyři tisíce hostů nebo na stáži v nejlepší restauraci světa Noma v Kodani.

Původem je kuchař Marek Fichtner z pohádkového kraje broumovských skal, přesto úvodním sedmi rokům jeho kariéry dominovalo moře. Po prvních kuchařských zkušenostech po škole v Německu se totiž rozhodl vařit na velkých výletních lodích. Fichtner na ně nastupoval jako řadový kuchař, ale jeho talent brzy vynikl. Na sous chefa se vypracoval po třech letech, následně z německých „pramic“ pro 400 hostů přesedlal na skutečně velké výletní lodě pro 2500 lidí, kde již vedl vlastní tým více než stovky kuchařů. „To byla skutečně obří plovoucí města,“ vzpomíná v podcastu Chef Arena Fichtner.

Velké technologické firmy zesilují svůj vliv na bruselské politiky. Ne vždy jsou při tom transparentní

Další výrazné zahraniční zkušenosti načerpal Marek Fichtner v Saúdské Arábii, kde jako šéfkuchař pětihvězdičkových hotelů připravoval svatby či bankety i pro královskou rodinu. „Ty byly skutečně opulentní. Každá princezna hned na začátku řekla, že to musí být ta nejlepší svatba, kterou Saúdská Arábie kdy viděla. A peníze že nehrají roli. Jen jídlo bylo na takových svatbách stálo třeba sedm milionů,“ vzpomíná Šimůnek. „Byla to zkušenost, kdy jsem pracoval s nejdražšími surovinami v životě.“

Po svém návratu - přes Švýcarsko či Dánsko - do Česka Fichtner pozvedl kuchyni pražského hotelu Kempinski a restauraci Le Grill, dlouhé roky pak bylo jeho jméno spojené s kuchyní v pětihvězdičkovém Augustine Restaurant na Malé Straně, kde se svým týmem opět kladl důraz na lokální a sezónní suroviny. A z pozice šéfkuchaře nakoukl i do showbyznysu, když působil jako porotce v soutěži televize Nova MasterChef Česko. Nakonec loni Fichtner otevřel vlastní restauraci Červený jelen ve Šporkovském paláci, která si rychle našla své místo na gastronomické mapě Česka.

V kuchyni musí být řád jako na vojně. Co nefunguje, tak vyhodit a vyměnit, říká Raditsch

sinfin.digital