Hory, moře i skvělé jídlo za pár dní. Proč je malé Slovinsko nejlepší volbou pro druhou dovolenou?

Audioverze

Blíží se konec prázdnin, ze Středomoří se do svých domovů stahují jako tažní ptáci miliony Evropanů. Města a městečka se zklidňují, horské hřebeny jsou plné větru, prázdnoty a dalekých výhledů, prohřátá krajina žloutne a mořské pláže se ztišují. Dozrává víno a plody ovoce. V kavárnách se objevují místní lidé, restaurace zlevňují, penziony už nejsou plně obsazené a v uličkách historických perel se nevytváří lidské zácpy. Přichází září, ideální doba na druhou dovolenou. Na tu osamělejší a méně hlučnou a bez dětí.

Kam ale na jih vyrazit? Pokud chcete hory, moře, jeskyně, hluboké lesy, divoké řeky, úzké soutěsky a přitom si užít excelentní kuchyni za dobrou cenu, výborné víno a regionální speciality, vyražte do Slovinska. 

Chcete poznat stará benátská městečka a kamenné vesnice v bukolické krajině? Jeďte do Slovinska. 

Chcete se prohřát v termálních lázních nebo v teplých salinách? Nebo naopak poznat sílu peřejí, létat na laně nad údolím a skákat v neoprénu do vody v jeskyni? Zkuste Slovinsko.

Podobné zážitky vám nabídnou i další země, ale Slovinsko má toto všechno zkoncentrované do malého území, že lze parafrázovat slavný výrok německého romantického básníka Johanna Wolfganga Goetha, který na začátku 19. století o lázeňských Karlových Varech napsal, že jsou velkoměstem ve skořápce. A Slovinsko je turistickou zemí ve skořápce.

O tom kam, kdy a jak vyrazit do Slovinska, jsem si povídal s mým kamarádem, znalcem této malé země sevřené mezi Jaderské moře, Alpy a balkánské vnitrozemí, na slovo vzatým odborníkem – Michalem Kurou.

Michal Kura nejdříve ve Slovinsku podnikal a později se stal ředitelem Slovinského centra v Praze. Kvůli Slovinsku dokonce vynechává kroužek nad u – z Kůry se stal Kura.

Poslouchejte náš podcast ZCESTY nebo v podobě videopodcastu a prohlížejte si to nejlepší, co tato malá evropská země nabízí.

sinfin.digital