Žantovský: Sputnik je propaganda stejně jako Voice of America, vysílal tak i Český rozhlas

O „nechutné a nedůstojné“ situaci v Radě ČTK, o tom, proč ve své poslední knize otisknul projev Adolfa Hitlera a navázal na něj vlastním komentářem, i o tom proč vnímá ruský web Sputnik podobně jako vysílání Voice of America, hovoří v rozhovoru pro INFO.CZ publicista a člen Rady ČTK Petr Žantovský.  

Jaká je dnes v Radě ČTK atmosféra?

K jejímu popisu musím začít ze široka. Loni v létě nás v Radě začali opouštět kolegové, kterým končil mandát. Postupně jsme zbyli jen ve čtyřech – Pavel Foltán, Jaroslava Wenigerová a Jana Gáborová a já. Tehdy byla Rada bez předsedy, kterého jsme si sice mohli i ve čtyřech lidech zvolit, ale nakonec jsme se na můj návrh rozhodli počkat, až poslanci dovolí další členy – Michaelu Marksovou, Davida Soukupa a Angeliku Bazalovou.

Abyste o novém předsednictvu hlasovali v plném počtu...

Tak, tehdy se zrodila dohoda, že se předsednictvo bude volit ve chvíli, kdy budou všichni přítomní. Aby to mělo relevanci. Ta dohoda vznikla i v kontextu toho, že Jana Gáborová tam na listopadovém zasedání chyběla, tak jsme se dohodli, že počkáme. A tím se dostáváme k loňskému prosinci, kdy jsme na Radě já i Pavel Foltán nebyli z nějakého důvodu přítomní a Rada si tehdy prohlasovala za předsedu Davida Soukupa. Já jsem se proti tomu ozval s tím, že jsme snad měli nějakou dohodu, že je to nemravnost, že by se nemělo měřit dvojím metrem.

Úložiště jako lakmusový papírek. Debata o budoucnosti jádra v Česku je plná pokrytectví

sinfin.digital