Hajlování zakázáno. V Hitlerově rodném domě bude sídlit policie

Z Hitlerova rodného domu v rakouském Braunau má být po dlouhých dohadech historiků a politiků policejní stanice. Takové řešení údajně nejlépe zabrání tomu, aby se místo nestalo poutním místem neonacistů. I mezi samotnými Rakušany ale plánovaná přestavba vyvolává stále více otázek než odpovědí.

Rakousko trpí dlouhodobě rozpolceností v odpovědi na otázku, zda bylo Hitlerovým spojencem, či naopak obětí nacistů. A současná debata kolem Hitlerova rodného domu napovídá, že ani 75 let po konci války se s touto citlivou otázkou Rakousko ještě zcela nevypořádalo.

Adolf Hitler, považovaný za největšího masového vraha v dějinách, se v domě v Braunau narodil 20. dubna 1889, ovšem strávil v něm pouze kojenecký věk, pak se rodina přestěhovala. Historici se dodnes přou o to, zda pozdější nacistický vůdce přišel na svět přímo v budově, která stojí dodnes, nebo v již zbouraných přístavbách. Jedna věc je ale jistá.

Pokud by měl někdo hledat místo, které symbolizuje nacistické zrůdnosti, organizované Hitlerem, pak by se měl určitě vydat jinam než do Braunau. Ani sám Hitler později už svůj rodný dům nikdy nenavštívil, a to dokonce ani když městečkem po „anšlusu“ Rakouska projížděl.

O Lidicích se pořád lže. Nebyla to komunistická vesnice, měli bychom ji mít rádi, říká Eduard Stehlík

sinfin.digital