Johnson vede Brity tam, kde je chtěl mít už Churchill: mimo Evropskou unii a nad Evropu

Podle původního plánu jsme měli v těchto dnech dokončovat práce na zcela novém časopisu „I“. Vedle současných publicistických postupů jsme pro něj zvolili v českém prostředí specifickou metodu: aktuální témata a problémy propojovat s těmi historickými – protože téměř všechno už tady v nějaké podobě bylo – a tak ukázat, co by mohlo následovat v budoucnu.

Koronavirová pandemie nás ale zaskočila stejně jako všechny ostatní. Rozhodli jsme se proto, že první číslo magazínu „I“ vydáme až v září, s určitým prologem v podobě letního bookazinu „Korona“, v němž se ohlédneme za událostmi těchto měsíců spojenými s pandemií. 

O původně plánovaná témata, jako je například následující srovnání dvou kontroverzních osobností vysoké britské politiky, Winstona Churchilla a Borise Johnsona, ale nepřijdete. Některá z nich vám nabídneme právě na webu INFO.CZ. Texty, které postupně zveřejníme v příštích dnech a týdnech, jsme aktualizovali, ale ukážeme vám je i v jejich původně zamýšlené grafické podobě. Opravdu zvídaví čtenáři si tak mohou obě verze porovnat. I tak zjistí, jak už nás koronavirus ovlivnil – text jsme zveřejnili shodou okolností v den, kdy Johnson oznámil, že se nakazil.

V boji s virem ale zvítězíme. Jak totiž říká v chystaném rozhovoru v jiné souvislosti egyptolog Miroslav Bárta: „Člověk dokázal problémy nakonec, třeba i s určitým časovým zpožděním, vždy vyřešit, a v tom spočívá jedno z mnoha poučení historie a archeologie.“ Časopis tak vycházet začne a nejspíš bude ještě lepší a také častější, než by byl nyní. Brzy vám o něm prozradíme víc. Už teď ale můžeme ukazovat, kde všude je možné poučení o historii, současnosti i budoucnosti nalézt.

Jan Januš, zástupce šéfredaktora INFO.CZ

Dva muži z Downing Street 10 

Budou to dva měsíce, co Británie formálně završila tzv. brexit a opustila Evropskou unii. Touto dobou měla naplno běžet jednání o rozvodových dohodách, ale situace je jiná. Brexit se jako velké politické i společenské téma z veřejného prostoru vytratil, byť – nepochybně – jen dočasně. Jako vše ostatní ho zastínila koronavirová pandemie. Ani ta ale nezměnila nic na skutečnosti, že ostrovní stát již není členem evropských společenství a že premiér Boris Johnson směřuje, ve shodě s velkou částí veřejnosti, Británii tam, kam z historické perspektivy logicky patří, tj. mimo Evropskou unii a na její roveň, či dokonce tak trochu nad ni. Tam, kde si ji po druhé světové válce představoval i nejvýznamnější britský ministerský předseda moderní éry Winston Churchill.

Životní příběh Winstona Churchilla (premiérem v letech 1940–1945 a 1951–1955) a Borise Johnsona (premiérem od roku 2019), dvou šéfů z Downing Street číslo 10, je ostatně v mnoha ohledech podobný. Oba se během své politické kariéry zdáli několikrát nezvratně poraženými, ale poté, co přežili svou politickou smrt, se následně zvedli a dosáhli ještě větších úspěchů; oba navíc vládli, respektive vládnou své zemi v době války: Churchill za druhé světové války, Johnson v době „války s koronavirem“, což je nepochybně největší výzva, jíž musel ostrovní stát od roku 1945 čelit. Navíc v pátek, kdy tento text na webu zveřejňujeme, nabrala pro ministerského předsedu i ryze osobní rozměr, když se sám koronavirem nakazil a oznámil, že má mírné příznaky.

Magazín I: Dva muži z Downing Street 10
sinfin.digital