Na Rakousko se chystá kvůli koronaviru první hromadná žaloba

Ačkoliv má Rakousko vrchol epidemie ještě před sebou, už dnes je jisté, že vláda bude muset svůj postup hájit před soudem. Sdružení na ochranu spotřebitelů VSV totiž zažaluje tyrolské i rakouské úřady za to, že údajně záměrně zanedbaly prevenci proti virové nákaze v Tyrolsku. Koronavirem se tak prý zbytečně nakazily stovky a možná i tisíce lidí z několika evropských zemí.

Sdružení VSV (verbraucherschutzverein.at) se domnívá, že za liknavým postupem úřadů v Tyrolsku nestojí lidská chyba, ale prostě snaha nepřijít o peníze od turistů. „Ischgl a údolí Paznaun, St. Anton am Arlberg, Sölden a Zillertal představovala horká místa nákazy, přesto existuje podezření, že tyrolské úřady, zjevně v zájmu místních podnikatelů, zpozdily uzavření svahů a hotelů,“ uvedl předseda a zakladatel VSV, rakouský advokát Peter Kolba.

Sdružení proto připravuje hromadnou žalobu na vedení Tyrolska i rakouskou spolkovou vládu a na svých stránkách vyzývá všechny poškozené, aby se k ní připojili. „Pokud jste byli v lyžařských oblastech Ischgl, Paznauntal, St. Anton am Arlberg, Sölden nebo Zillertal v období od 5. března 2020 a brzy jste zjistili, že jste byli nakaženi koronavirem, pak máte možnost, pokud bude prokázáno obvinění z nedbalosti, vymáhat odškodné jak na vedení Tyrolska, tak na Rakouské republice,“ píše spolek ve své výzvě.

Topolánek: Na dobu před virem budeme vzpomínat jako na „staré dobré časy“

sinfin.digital