Tvrdá regulace Facebooku je v pořádku, omezila by vliv extremistů, říká slovenský exprezident Kiska

Německá přísná cesta regulace sociální sítě Facebook mi přijde jako dobrý nápad, uvedl v úterý na WebSummitu v portugalském Lisabonu slovenský exprezident Andrej Kiska, který dnes stojí v čele strany Za lidi. Kiska má za to, že pokud by podobná legislativa platila i na Slovensku, pomohla by „omezit vliv neonacistické strany“ (LSNS Mariana Kotleby, pozn. red.) na mládež. 

„Podle mě se Německo vydalo správnou cestou,“ říká Kiska na adresu německé legislativy pro regulaci nenávisti na internetu. Takzvaný zákon NetzDG, kterému se přezdívá „zákon proti Facebooku“, nařizuje velkým sociálním sítím bezodkladně mazat závadný obsah. Pokud extrémně škodlivé příspěvky – jako je například páchání trestných činů v přímém přenosu – nezmizí do 24 hodin, regulátor může udělit sociální síti pokutu až 50 milionů eur.

„Všichni bychom si přáli, aby velké společnosti pochopily nutnost regulovat obsah na svých sociálních sítích. Ale pokud se to nestane, otevírá se prostor pro jednotlivé vlády, aby s novou regulací, s novým zákonem přišly samy,“ míní Kiska. 

Mimořádný objev českých archeologů. Našli stopy obří katastrofy, která mohla měnit dějiny starověku

sinfin.digital