V Rakousku poprvé od války padl trest za velezradu. Skupina připravovala státní převrat

Zatímco českému prezidentovi Miloši Zemanovi někteří jeho odpůrci vyhrožují žalobou za velezradu, v Rakousku včera padl za tento nezvyklý trestný čin skutečný rozsudek. Z velezrady byla uznána vinnou vedoucí skupiny Monika Ungerová, která měla připravovat státní puč. Obhájci obžalovaných přitom argumentují tím, že se jednalo jen o hru.

Na takové argumenty však včera zemský soud ve Štýrském Hradci neslyšel. Na celkem 14 let poslal zatím nepravomocně do vězení dvaačtyřicetiletou ženu, která údajně organizovala vážnou protistátní činnost. Organice s názvem „Státní spolek“, kterou vedla, mimo jiné poslala na ministerstvo obrany v lednu 2017 výzvu k okamžitému zatčení a uvěznění 100 rakouských politiků, kteří se údajně provinili proti lidu. S výzvou přišly rovnou i zatykače.

Státní spolek založila hlavní obžalovaná Monika Ungerová, někdejší členka krajně pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ) původem ze Štýrska, už v roce 2015. Postupně získala na svou stranu v celém Rakousku až 2500 sympatizantů, kteří vytvořili jakýsi vlastní, paralelní stát s vlastní organizační strukturou. Ten měl svou prezidentku, stejně jako vedoucí devíti sekcí, kopírujících rozdělení Rakouska na devět spolkových zemí.

Český právní expert „zavařil“ Rakousku. Jde o miliardy a volno pro všechny

sinfin.digital