Už nejde jen o úsporná opatření. Je to kolaps celého podnikání, tvrdí restauratéři

Je jen málo odvětví, které epidemie koronaviru decimuje tak výrazně jako gastroprůmysl. České restaurace a hospody hlásí propad tržeb v průměru o 90 procent a obávají se o vlastní budoucnost, majitelé čelí likvidačním podmínkám. „Je to kolaps celého podnikání,“ říká jeden z majitelů gastronomické skupiny Together David Petřík. 

Restaurace jsou už přes týden nařízením vlády uzavřené a tato situace potrvá nejméně do 1. dubna. Restauratéři proto v závěru minulého týdne premiérovi poslali otevřený dopis, ve kterém žádají o pomoc. A to rychle. „Jestli pomoc vlády rychlá nebude, budou naše statutární orgány podle současné legislativy povinny vyhlásit insolvenci,“ píší signatáři dopisu, kteří dohromady zaměstnávají přes 3,5 tisíce lidí. Na vládu takto mimo jiné apelují i šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich, Jan Punčochář či Emanuele Ridi.

Na Rakousko se chystá kvůli koronaviru první hromadná žaloba

Zbytek textu je pro předplatitele
sinfin.digital