Desítky a stovky jmen, holá úmrtní data. Na tradiční akci JOM HA ŠOA si lidé připomněli holocaust

adg

Připomínková akce holocaustu JOM HA ŠOA není v České republice novinkou. Institut Terezínské iniciativy ji letos uspořádal už potřinácté a podle dlouhé fronty, která se na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad vytvořila, se zdá, že si dlouhodobě udržuje i vysoký zájem veřejnosti. Happening, který má připomenout bezprecedentní rozměry největší tragedie 20. století, sází na sugestivní akt hlasitého předčítání nekonečné řady jmen obětí nacistické genocidy, v němž se u řečnického pultíku střídají zájemci bez ohledu na věk nebo národnost.

„Číst jména konkrétních obětí není vůbec snadné,“ uvedla pro INFO.CZ ředitelka pořádajícího Institutu Terezínské iniciativy Tereza Štěpková. „Je to něco, k čemu se musí člověk odhodlat, a pro některé to navíc může být značně emotivní, doplnila.

JOM HA ŠOA neprobíhá jen v hlavním městě – už v loňských ročnících se k akci postupně připojila desítka dalších měst, ke kterým letos přibyla pětice nových. Kromě čtení samotného jsou v místech akce k dispozici také informační materiály a publikace týkající se holocaustu, do nichž mohou nahlédnout libovolní zájemci. Tématem letošního ročníku bylo připomínání obětí holocaustu a místa paměti, na kterých se historie zpřítomňuje. „Sledujme osudy konkrétních lidí, vyprávějme jejich příběhy, protože příběhy jsou důležitější než čísla, lidské osudy jsou výmluvnější než statistiky a lidské vztahy jsou důležitější než moc a byznys,“ vyzvala v pohnutém úvodu Tereza Štěpková.

sinfin.digital