Neúspěch ve volbách nakonec hnutí ANO spíše posílí, tvrdí Stuchlík. Chce být aktivní opozicí

Martin Čaban

V komunálních volbách hnutí ANO uspělo, ovšem s podstatnou výjimkou - v hlavním městě výrazně ztratilo. Podle tehdejšího pražského volebního lídra hnutí ANO a nynějšího opozičního zastupitele Petra Stuchlíka ale může zklamání z výsledku nakonec hnutí pomoci. „Kvůli tomu výsledku se pustilo do jisté sebereflexe, která mu nakonec spíš pomůže než uškodí,“ říká. 

Když jsme spolu mluvili před volbami, říkal jste, že byste nerad, aby město ovládli aktivisté, kteří řídili nanejvýš svůj kontokorent při studiích. Předpokládám, že přesně to se z vašeho pohledu teď děje.

Ano. Citoval bych Matěje Stropnického, který byl zářným příkladem aktivismu uplynulých čtyř let a na Facebooku velmi tleskal nově vzniklé městské radě, protože zastoupení zelených prý je v ní největší, jaké kdy bylo. To je důvod, proč být velmi ostražitý. Aktivismus třeba v kultuře reprezentovaný paní Třeštíkovou se dá celkem pochopit a možná je i k dobru věci. Ale třeba v dopravě, kde vidím počínání pana Scheinherra, je to pro mě velký vykřičník a jeden z důvodů, proč být aktivní opozicí.

sinfin.digital