Nikomu jsem nevyhrožovala, hájí se Protopopová. Podle ústavu u Babišova syna nepochybila

Info.cz

Národní ústav duševního zdraví, ve kterém pracuje Dita Protopopová jako lékařka a která je autorkou zprávy, která měla podle médií Babišovi mladšímu pomoci vyhnout se trestnímu stíhání v souvislosti s vyšetřováním kauzy Čapí hnízdo, se ohradil proti spekulacím, že by na jeho půdě docházelo ke zneužití psychiatrické péče. Podle oficiálního vyjádření ústavu se navíc Protopopová nedopustila ani etického prohřešku.

„V souvislosti se zmíněnou kauzou byly prověřeny všechny zprávy, které v daném období MUDr. Protopopová napsala. Shledali jsme, že jsou v souladu jak s lékařskou etikou, tak ve shodě se skutečností a nedošlo v nich k žádnému pochybení. Upozorňujeme též na fakt, že lékař může psát zprávu pro policii o svém pacientovi jen v případě, že s tímto pacient souhlasí nebo o to sám požádá,“ píše se ve vyjádření.

Ústav na svých stránkách také uvedl, že doktorka Protopopová nebyla u žádného ze svých pacientů ve střetu zájmů. „Paní doktorka prohlásila, že nikdy v životě žádnému pacientovi nevyhrožovala hospitalizací, natož aby mu nabízela nějaké alternativy, které by mohly vyznít jako nátlak.“ Pacient může být totiž hospitalizován jen na vlastní žádost. Výjimkou jsou podle zprávy jen případy, kdy pacient zjevně ohrožuje sebe nebo okolí anebo souhlas udělit nemůže ze zdravotních důvodů.

Vládní krize a dvě většiny. Babiše může podržet Okamura. Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital