„Padli proto, aby ostatní mohli žít.“ Armáda odmítla, že by Češi zabití v Afghánistánu chybovali

ČTK, lup

Čeští vojáci při hlídce v Afghánistánu podle zástupce náčelníka generálního štábu Jiřího Vernera nepochybili. ČTK po návratu z Afghánistánu řekl, že svým hrdinským přístupem zachránili další životy. Útok podle něj mohl mít mnohem fatálnější následky. Do operační činnosti, tedy k hlídkování v okolí základny Bagrám, se čeští vojáci podle něj vrátí v řádu hodin, nejpozději do pátku.

"Ty tři padli proto, aby ostatní mohli žít," řekl Verner. Incident blíže nechtěl komentovat, jeho popis v médiích je ale podle něj přibližně podobný. Trojice Čechů se pohybovala v patrole spolu se dvěma Afghánci a Američanem. V inkriminované lokalitě museli opustit vozidlo a vydat se pěšky. Česká televize v uplynulých dnech uvedla, že první Afghánec zaklekl, čímž byla explozi vystavena nejvíc právě trojice Čechů za ním. Tři vojáci cizí národnosti utrpěli vážná zranění.



O dalším nasazení vojáků chce rozhodnout, jakmile bude mít k dispozici další podklady. "Nezáleží to jenom na české straně, jestli budeme plnit operační úkol, jsme tam v podřízenosti amerického úkolového uskupení," poznamenal. Očekává, že nejpozději do pátku vojáci opět na hlídky budou moct vyrazit.

Náladu v české jednotce na Bagrámu popsal jako odpovídající dané situaci. Myslí si, že velitel i ostatní příslušníci situaci zvládají velice dobře. Rozloučení a naložení rakví označil za velice emocionální.

sinfin.digital