Přestřelka s Čínou nabírá na obrátkách, Zaorálek se pustil do čínského velvyslance

Spory mezi Čínou a Českem, které vyvolal pražský magistrát snahou o změnu sesterské smlouvy s Pekingem, z níž chce vyškrtnout bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu, nabírají na obrátkách. Číňané v uplynulých týdnech nedovolili vystupovat některým hudebním souborům spojeným s českou metropolí. Čínu za to dnes kritizoval nový ministr kultury Lubomír Zaorálek.

„Ministr kultury Lubomír Zaorálek dnes přijal v Nostickém paláci mimořádného a zplnomocněného velvyslance Čínské lidové republiky J.E. Zhang Jianmina,“ zní první věta strohého oznámení na stránkách ministerstva kultury. Další věty už tak diplomatické nejsou a je zjevné, že mezi oběma zeměmi panuje nesoulad, přičemž ministerstvo připouští, že Zaorálek velvyslance kritizoval a zjevně tvrdě.

„Ministr kultury Lubomír Zaorálek se rozhodně ohradil proti jednostrannému rušení koncertů českých souborů v Číně, o kterých média v poslední době informovala. Ministr sdělil velvyslanci, že jako zástupce čínského strany v České republice nese odpovědnost za kroky, které vážně poškozují obraz Číny u české veřejnosti,“ uvádí ministerstvo.

Holec: Probere Hřiba čínská lekce? Svou naivitou Praze jen škodí

sinfin.digital