Maňák: Exodus lékařů nelze zastavit. Mezi Českem a „Západem“ pořád zeje propast

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA| Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch z Babišova hnutí ANO se pokouší o revoluční čin. Chce systémově bránit odchodu českých lékařů (ale i dalšího zdravotnického personálu) za lépe placenou prací do zahraničí. Zatím není jasné, jak přesně toho chce dosáhnout, ani do jaké míry se mu to povede. Jeho snaha však osvětluje zásadní problém. Odchody tuzemských doktorů „na Západ“ jsou totiž důkazem toho, že ani 15 let členství v EU zatím nepomohlo sblížit úrovně odměňování v Česku a bohatších zemí Unie. Současně ukazuje na dvojsečnost „výhody“ volného pohybu pracovních sil v rámci EU.

Vojtěch chce bránit odchodu českých doktorů do zahraničí tím, že je hodlá finančními pobídkami motivovat k závazku, aby po dobu 3 až 4 let po skončení studia setrvali ve výkonu lékařské činnosti v Česku. Zdravotní sestry chce v tuzemsku udržet zvyšováním výsluh a poskytováním peněz na bydlení.

Fluktuace do zahraničí je u absolventů zdejších lékařských fakult enormní. Z Česka do ciziny za prací odchází podle dat z roku 2016 každý pátý vystudovaný lékař. A netýká se to jen čerstvých absolventů vysokých škol, ale spíše lékařů s plnou kvalifikací. Výběr cílových zemí našich „lékařských uprchlíků“ asi nepřekvapí: doktoři se za lepším ženou hlavně do Velké Británie (což se může s brexitem změnit), Německa či Rakouska. Tempo masivního lékařského exodu prý dokonce narůstá.

Půr: Kde končí úcta progresivistů k lidskému životu? Rozšíření potratů v USA je varováním

sinfin.digital