Maňák: Koronavirus ještě zesílí negativní důsledky vládní politiky proti podnikatelům

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Podnikatelé jsou v souvislosti s koronavirovou pandemií v situaci, kdy jde o samotné přežití jejich byznysu. Přitom tvrdým regulacím a restrikcím čelili i v dobách před mimořádným momentem, který zažíváme. Stát zatím namísto s vizí skutečné pomoci přichází jen s dílčími kroky.

Opatření vlády v praxi znamenají, že část podnikatelů nemůže nakládat se svým soukromým majetkem pro účely podnikání. Zejména pro menší z nich jsou koronavirová omezení v podstatě likvidační. Z logiky věci vyplývá, že by to mělo po skončení mimořádné situace být kompenzováno univerzální spravedlivou podporou, která by všem podnikatelům bez rozdílu dala šanci vstát z popela.

Nemělo by se ovšem zapomínat, že vláda v Česku bojuje s tuzemskými podnikateli už zhruba šest let. Drobní podnikatelé a živnostníci se stali regulatorními otloukánky. Stát na podnikatele postupně nakládal nespočet povinností, včetně kontrolního hlášení k DPH, aby vše korunoval uvalením EET, tedy opatřením z kategorie pověstného Velkého Bratra.

S nástupem Andreje Babiše vláda z každého podnikatele udělala potenciálního zločince či alespoň důvodně podezřelého. O to tíživější koronavirová opatření jsou. Bezprecedentní ničivé protipodnikatelské restrikce vyvolané pandemií by si proto zasloužily následnou bezprecedentní záchrannou akci. Jenže vláda zatím přichází jen s kouřovou clonou.

Horská: Ekonomika potřebuje šokovou terapii, pomoc vlády je ostudná. Zaveďme kurzarbeit

sinfin.digital