Maňák: Vláda se chlubí cizím peřím. Za vyšší penze děkujte ekonomice, nikoli ministrům

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Za jeden z nejnovějších „dobrých skutků“ vydává Babišova vláda zvýšení důchodů od ledna příštího roku. Ve víru politických bojů se ale zapomíná na to, že o zvyšování penzí primárně rozhoduje úspěch ekonomicky aktivních obyvatel a firem, potažmo růst ekonomiky. Tedy faktory, které vláda pozitivně ovlivnit neumí. 

Penzisté si od ledna 2020 polepší v průměru o 900 Kč na zhruba 14 300 Kč. Důchody vzrostou o zhruba 150 Kč nad rámec toho, co plyne z povinné inflační valorizace, která by dala v průměru „jen“ 750 Kč. Podstatnější, než způsob přerozdělení peněz, jsou ale zdroje, ze kterých lze zvýšení reálně zaplatit.

Jak to tak chodí, zásluhy za zvýšení důchodů si přisvojili vládní představitelé. Premiér Babiš nejnověji mluví o tom, že vláda „dramaticky zvyšuje důchody o 900 Kč,“ zatímco jiné vlády prý tolik nedávaly a Kalousek „přidal“ jen 40 Kč. I ministr Brabec zdůraznil aktivní roli vlády, když řekl, že „tato vláda přidala několikrát více, než předchozí vlády“. Ministerstvo financí pod kontrolou hnutí ANO uvedlo, že výdaje na důchody vzrostou o 34,9 mld. Kč na celkových 507,4 mld. Kč, a to především „v důsledku zvýšení průměrného starobního důchodu o 900 Kč“.

USA nás drze prodaly. Je to absurdní válka a Turci nás nikdy nevyženou, říká syrský Kurd

sinfin.digital