Maňák: Vládní válka s vrtkavým růstem. Nepřítelem číslo 1 je tu rozhazovačná politika

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Vývoj ekonomiky se pro tuzemskou politiku po nějaké době zase stává dominantním faktorem. Její růst a s tím spojené šermování procenty jsou sice neatraktivní, ale zcela fatální téma. Asi netřeba připomínat, že jde o příjmy státního rozpočtu, z něhož Babišův tým stále víc přerozděluje s cílem naklonit si nejrůznější voličské skupiny.

Zjistila to už i Babišova vláda: ekonomika může nejenom růst, s čímž se pojí všeobecné hodování, ale taky „nerůst“, což s sebou nese nepříjemné úvahy o nutnosti omezit utrácení. Andrej Babiš jako vládní politik vlastně až dnes poprvé čelí situaci, kdy ekonomika i příjmy směřují k setrvalému zpomalování.

Sluší se zdůraznit, že tuzemská ekonomika není v recesi a tedy neklesá. Roste a má růst i nadále. Jenže ve srovnání s roky 2017 (HDP vzrostlo o 4,5 %) či 2015 (4,3 %) znamená loňský ekonomický růst o 2,9 % znatelné ochlazení. A vyhlídky na další roky dle nejnovějších prognóz ministerstva financí potvrzují sestupnou tendenci. Na letošek ministerstvo předvídá 2,4 % a stejná je i vládní vize pro rok příští. Jinými slovy: zjišťujeme, že pohádkový růst netrvá věčně.

Žijeme si líp, než na co ekonomika má. Bude to bolet, říká renomovaný ekonom Hindls

sinfin.digital