Maňák: Závislost na dovozu pracovní síly je v době koronaviru nebezpečnou deformací

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Doba koronavirová má v Česku své paradoxy, jež vedou k zesilování již existujících deformací tuzemské ekonomiky. Jako třeba v oblasti pracovní síly. V důsledku pandemie a vládních zákazů směřuje zdejší hospodářství k problémům, čehož zatím nejviditelnějším důkazem je rekordní prohloubení rozpočtového deficitu vlády. Dalo by se logicky očekávat, že na pracovním trhu začnou přibývat lidé, kteří se budou začleňovat na místa, kde pracovníci chybějí. Alespoň v zemědělství tomu je a zřejmě i bude naopak.

Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) hrozí, že při ukončení nouzového stavu (a ten, doufejme, někdy pomine) bude muset kvůli ukončení víz odejít z Česka až 5 tisíc zahraničních (východoevropských) pracovníků z celkového počtu 20 tisíc. Nedostatek pracovníků v zemědělství se prý tak bude dále prohlubovat.

Tento stav není překvapivý. V posledním období, kdy ekonomika kulminovala, chyběli lidé téměř všude. Hovořilo se o nedostatku až půl milionu pracovníků. Zemědělství není výjimkou, uvážíme-li, že mzdy v tomto produktivním a životně důležitém oboru nemohou konkurovat například platům ve státní správě. Lapálie kolem mizejících zemědělských nádeníků výmluvně vypovídá o neblahém úkazu, kdy zdejší (exportně zaměřená) ekonomika je fatálně závislá na importu pracovníků ze zahraničí.

Vrtěti Babišem? Nova narychlo mění program, proti startu CNN Prima News nasadí premiéra

sinfin.digital