Nezažil jsem složitější situaci. Tržby pivovarů se propadnou o desítky procent, říká Mráz z Prazdroje

Obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz pracuje v nejslavnějším českém pivovaru dvanáct let a podle svých slov dosud nezažil složitější situaci než tu současnou, způsobenou pandemií koronaviru. „Nálada je těžká. Nikdo neví, na jak dlouho lockdown hospod bude. A málokdo věří, že to budou jen ony tři týdny, o kterých se oficiálně mluví,“ říká v pořadu Kapitola. Pivovary, restaurace i hospody byly podle něj na druhé uzavření více připravené, všechny ale i tak čeká masivní propad tržeb v řádu desítek procent.

Restaurace, hospody a bary jsou letos už podruhé nuceně zavřené. Mimořádná opatření vlády přijatá v souvislosti s pandemií koronaviru tak v důsledku dopadají i na pivovary. Obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz v rozhovoru s Vojtěchem Kristenem vysvětluje, že rozdíl mezi jarním a podzimním lockdownem byl hlavně v připravenosti. „Je velký rozdíl mezi tím, když někdo ze dne na den zavře hospody a vy máte ve skladech i u svých zákazníků obrovské zásoby sudového piva, které nemůžete prodávat. Na jaře nebylo jiné řešení než se piva zbavovat, byly to desítky tisíc hektolitrů, které skončily v kanále. Teď postupným omezováním otevírací doby jsme všichni tušili, že se něco děje a chtě nechtě se na to připravovali. Obecně vzato jsme na situaci lépe připraveni. To ale neznamená, že z ní máme radost,“ popisuje situaci Mráz.

Mráz nechce odhadovat, kolik podniků z gastro sektoru letošní rok nepřežije. Uvádí, že po jarním uzavření jich znovu neotevřelo zhruba pět procent. O tom, zda se po podzimním lockdownu tento počet zvýší na dvoucifernou sumu, podle něj rozhodne, zda budou mít provozovatelé možnost aspoň nějak podnikat. „Hospoda přežívá po věky, jsou to odolní podnikatelé,“ neztrácí Mráz optimismus. Citelné škody zaznamenají i samotné pivovary. „Nikdo neví, kdy současný lockdown skončí. Dopad na hospodaření společností je bez nějakých okolků dramatický. Pokud bude trend pokračovat, nenese to s sebou nic dobrého, ztráta tržeb bude drastická. Jsou to mínusy v řádech desítek procent, každý pivovar to bude mít jinak, rozhoduje poměr čepovaného a baleného piva,“ vysvětluje Mráz. 

Jaké dopady bude mít současná situace na hospodskou kulturu? S jakými otázkami se provozovatelé restaurací, barů a hospod na pivovary nejčastěji obrací? A jak pivovarníci vnímají vládní opatření? Poslechněte si celý rozhovor.

Další díly

René Foltán: Mladá generace zubařů už chce pracovat bez smluv s pojišťovnami. Míříme k placené stomatologii

15. 03. 2024, 06:00  •  Vojtěch Kristen

Evropa chce do roku 2040 vychovat „beztabákovou generaci“. Její vlastní regulace tomu ale podrážejí nohy, říká Kopačka z BAT

29. 12. 2023, 06:00  •  Vojtěch Kristen

„Úspěšný trader je většinou člověk bez emocí,“ říká zakladatel prop tradingu Fintokei Varga. Lidem nabízí možnost zkusit si svět „velkých peněz“

05. 12. 2023, 06:00  •  Vojtěch Kristen

„Stabilní mobilní síť ve vlacích bude na prvních koridorech už za dva roky,“ říká zástupce mobilních operátorů Grund

30. 11. 2023, 06:00  •  Vojtěch Kristen

Uhlíková kalkulačka v mobilním bankovnictví? „Část klientů by to velmi ocenila,“ říká Putna z Raiffeisenbank

28. 11. 2023, 06:00  •  Vojtěch Kristen

Češi už chtějí platit hlavně bezhotovostně. „Když obchodník nepřijímá karty, většina zákazníků jde radši jinam,“ říká Jitka Palatová

24. 11. 2023, 06:00  •  Vojtěch Kristen

Češi na svých mazlíčcích nešetří, obtížné době navzdory. „Hitem je nyní maso z průhledné sklenice i CBD pamlsky,“ říká Novotný z Pet Center

15. 11. 2023, 06:00  •  Vojtěch Kristen

Největší komerční sbírka děl Alfonse Muchy míří mezi lidi. „Koupit si část sbírky lze už za korunu,“ říká šéf Portu Gallery

25. 10. 2023, 13:51  •  Vojtěch Kristen

sinfin.digital