Nezažil jsem složitější situaci. Tržby pivovarů se propadnou o desítky procent, říká Mráz z Prazdroje

Vojtěch Kristen, Jan Palička

21. 10. 2020 • 06:59
Obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz pracuje v nejslavnějším českém pivovaru dvanáct let a podle svých slov dosud nezažil složitější situaci než tu současnou, způsobenou pandemií koronaviru. „Nálada je těžká. Nikdo neví, na jak dlouho lockdown hospod bude. A málokdo věří, že to budou jen ony tři týdny, o kterých se oficiálně mluví,“ říká v pořadu Kapitola. Pivovary, restaurace i hospody byly podle něj na druhé uzavření více připravené, všechny ale i tak čeká masivní propad tržeb v řádu desítek procent.

Restaurace, hospody a bary jsou letos už podruhé nuceně zavřené. Mimořádná opatření vlády přijatá v souvislosti s pandemií koronaviru tak v důsledku dopadají i na pivovary. Obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz v rozhovoru s Vojtěchem Kristenem vysvětluje, že rozdíl mezi jarním a podzimním lockdownem byl hlavně v připravenosti. „Je velký rozdíl mezi tím, když někdo ze dne na den zavře hospody a vy máte ve skladech i u svých zákazníků obrovské zásoby sudového piva, které nemůžete prodávat. Na jaře nebylo jiné řešení než se piva zbavovat, byly to desítky tisíc hektolitrů, které skončily v kanále. Teď postupným omezováním otevírací doby jsme všichni tušili, že se něco děje a chtě nechtě se na to připravovali. Obecně vzato jsme na situaci lépe připraveni. To ale neznamená, že z ní máme radost,“ popisuje situaci Mráz.

Mráz nechce odhadovat, kolik podniků z gastro sektoru letošní rok nepřežije. Uvádí, že po jarním uzavření jich znovu neotevřelo zhruba pět procent. O tom, zda se po podzimním lockdownu tento počet zvýší na dvoucifernou sumu, podle něj rozhodne, zda budou mít provozovatelé možnost aspoň nějak podnikat. „Hospoda přežívá po věky, jsou to odolní podnikatelé,“ neztrácí Mráz optimismus. Citelné škody zaznamenají i samotné pivovary. „Nikdo neví, kdy současný lockdown skončí. Dopad na hospodaření společností je bez nějakých okolků dramatický. Pokud bude trend pokračovat, nenese to s sebou nic dobrého, ztráta tržeb bude drastická. Jsou to mínusy v řádech desítek procent, každý pivovar to bude mít jinak, rozhoduje poměr čepovaného a baleného piva,“ vysvětluje Mráz. 

Jaké dopady bude mít současná situace na hospodskou kulturu? S jakými otázkami se provozovatelé restaurací, barů a hospod na pivovary nejčastěji obrací? A jak pivovarníci vnímají vládní opatření? Poslechněte si celý rozhovor.