KAPITOLA — Hořešovský

Vláda ztratila právo na existenci. Gastro přežije, ale bude mít jinou podobu, říká Horešovský

Jan Palička

15. 10. 2020 • 07:00
Gastronomický sektor současná tvrdá opatření a již druhé letošní nucené uzavření provozoven přežije, ale nejspíš v jiné inovované podobě, domnívá se restauratér Jan Horešovský. „Některé subjekty už tam nebudou, vzniknou nové služby a produkty. Nepochybně budete pořád chtít do restaurace a užít si dobré jídlo a víno. Celá ekonomika a fungování gastra se ale promění, a už se vlastně od jara změnila,“ říká Horešovský. Vláda chaotičností své komunikace a odtržením od reality dle jeho názoru ztratila právo na existenci.

Když kvůli vládním nařízením došlo k druhému letošnímu uzavření restaurací a barů, podnikatelé v gastro sektoru nebyli podle restauratéra Jana Horešovkého překvapeni. „V létě jsme byli best in covid a byli jsme v pohodě. Tedy my ne, my tušili, že něco přijde. Po pravdě řečeno, už ta jarní anabáze nám přinesla i hodně dobrého. Ne tedy ve smyslu, že jsme vydělali peníze, to v žádném případě, ale v tom smyslu, že se musíme dívat na věci jinak,“ hodnotí situaci Horešovský. Gastro podle něj přežije, ale v jiné inovované podobě, než na jakou byli zákazníci zvyklí. „Musíme teď vymýšlet, jak lidem nabídnout něco atraktivního, abychom získali jejich věrnost a aby nás pořád měli rádi. Tohle přežije i covidovou dobu,“ míní podnikatel. 

Horešovský nešetří kritikou na adresu vlády. „Podle mého názoru tato vláda ztratila právo na existenci. Vláda je tu od toho, aby nezasahovala lidem do jejich svobod, a pokud musí, což je i tento případ, tak způsobem, který umí s lidmi odkomunikovat a který je co nejméně poškodí. A myslím, že takhle to neprobíhá,“ říká Horešovský. Vláda podle něj jedná chaoticky, nepředvídatelně a její komunikace je tristní. Skepticky se Horešovský staví i k navrhovaným kompenzacím. „Já tomu po předchozí zkušenosti s velkými deklaracemi o velké pomoci, která byla obtížně zprocesovatelná a úplně k ničemu, nevěřím. Vnímám to zatím spíše jen jako prázdnost slov,“ konstatuje Horešovský. 

Jak by měla vypadat skutečně efektivní pomoc podnikatelům v gastro sektoru? Co si myslí o výrocích prezidenta Miloše Zemana, že neschopní by měli zkrachovat? A jaké konkrétní inovace zavádí ve svém podniku? Podívejte se na celý rozhovor.