Jen Champagne je práce na deset životů, říká sommelier Vít Hepnar o nekonečném světě vína

Pavel Vondráček

„Pokud se skutečně chcete vyznat ve víně, musíte se specializovat,“ říká v podcastu Maxim Pavla Vondráčka Vít Hepnar, špičkový sommelier a spolumajitel vinného baru Le Terroir v pražské Kozí ulici. Vít Hepnar s víny pracuje už více než dvacet let. Brzy pochopil, že svět vína je nekonečný a pokud v něm chce uspět, musí se zaměřit na několik málo regionů. „Méně je více, zvláště, když to děláte pořádně,“ odpovídá na otázku, proč se zaměřil na evropská vína, především na vína z Francie a Německa.

„Ale i tam se musím zaměřit jen na některé regiony, protože mám jen jeden život a jen Champagne je práce na deset životů,“ vysvětluje. Přesto nikdy nevynechá příležitost ochutnat vína z ostatních evropských zemí, ať už na západě nebo na východě, a rozšiřovat si tak své znalosti. Neminula ho vína například portugalská, švýcarská, lucemburská, nebo ta z Lichtenštejnska.

Na světě je 7,4 milionů hektarů vinic, z toho na severní polokouli připadá 3,2 milionu hektarů. Ve Francii se víno pěstuje na rozloze 794 tisíc hektarů, v Itálii je vinic 708 tisíc hektarů, v Portugalsku 195 tisíc, Bulharsku 67 tisíc, ve Španělsku 966 tisíc, v Maďarsku 69 tisíc, v Rakousku 48 tisíc, v Rumunsku 191 tisíc a v Německu 103 tisíc. Takové Rusko má 95 tisíc hektarů vinic a třeba v Moldavsku je osázeno 143 tisíc hektarů. Potom tu máme například Čínu se svými 855 tisíci hektary, USA s 408 tisíci nebo Argentinu s 215 tisíci.

A kolik má Česká republika? Necelých 18 tisíc hektarů.

Podívejme se ještě na produkci. Na celém světě se vyrobí přibližně 260 milionů hektolitrů vína. Nejvíce v Itálii – 47,5 milionů hektolitrů, druhá je Francie s 42,1 miliony, třetí Španělsko s 33,5 miliony. Jen pro srovnání, Argentina vyprodukuje 13 milionů hektolitrů a Německo téměř 10 milionů.

A v Česku? Necelých 570 tisíc hektolitrů.

Tato čísla uvádím proto, abychom byli schopni pochopit, že je téměř nemožné vyznat se ve světě vína a že každý, kdo o sobě tvrdí, že je znalec vín, by měl pokorně dodat, stejně jako Vít Hepnar, že je znalcem jen některých vín, jinak se jedná o čistou pózu.

V podcastu se dozvíte, co určuje cenu vína, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými vinařstvími, co si Vít Hepnar myslí o dnešním trendu autentických vín, proč rozlišuje vína z Čech a vína z Moravy, doporučí, do jakých vinařských regionů Francie a Německa se vypravit na výlet, kde se pije víno pro radost a kde jenom k jídlu, vysvětlí, čím se liší vína z obou stran řeky Rýn, ale především se dozvíte mnohé o fascinujícím světě šumivých vín a proč mezi nimi mělo, má a vždy bude mít naprosto výsadní postavení víno z oblasti Champagne.

sinfin.digital