„Jsem patriot, upřednostňuji tradiční a místní nápoj a tím je čistá ovocná pálenka,” říká propagátor ovocného světa Jakub Gottwald

Pavel Vondráček

„Postav před Čecha ovoce, bramboru, zrní a cukr a řekni mu, ať se nají. Vezme si ovoce,” říká Jakub Gottwald, propagátor čistých českých ovocných pálenek. „Když mu dáš na stůl alkohol z ovoce, brambor, zrní a třtiny, sáhne jako první po rumu, whisky, vodce, ginu a slivovici, jablkovici nebo hruškovici nechá jako poslední. A to je ta absurdita, kterou chceme změnit,” vysvětluje Jakub Gottwald, proč s kolegou Zdeňkem Lincem založili firmu Lihovárek.cz, která vyorala na poli propagace typicky českého pití pořádně hlubokou brázdu. „Nevyorali jsme brázdu, spíše jsme sklidili to nejlepší ze sadů českých, moravských a slezských lihovarů,” komentuje Jakub Gottwald v novém dílu podcastu Maxim Pavla Vondráčka.

V českých zemích je více než sto lihovarů a pěstitelských palíren zpracovávajících ovoce v tzv. režimu lihovaru a jejich pálenky jsou tak určeny k volnému prodeji, nikoliv jen pro osobní spotřebu pěstitele. Z této stovky Jakub Gottwald poctivě vybral padesát nejlepších a kromě prodeje se stará i o jejich propagaci. V podcastu tak zazní stručné charakteristiky lihovárků Ullersdorf, Zelené Bohdanče, Chrámce, Anton Kaapl, Radlík, Žufánek, Garage 22, Mareček, Lžín, Tösh, Syrovice, Podorlický, Little Urban nebo třeba Zubří. 

„Už je čas, aby se znalci ušlechtilého alkoholu nebavili jen o dobrých pivovarech a proslulých vinařstvích, ale aby obrátili svoji pozornost i na tuzemské excelentní lihovárky,” myslí si Jakub Gottwald, který v podcastu vysekl poklonu Martinu Žufánkovi ze Žufánka a Kamilovi Kutinovi z Palírny Radlík za jejich neúnavnou práci pro český ovocný svět.

„Češi zvládnou vydestilovat alkohol z obilí a vyrobit whisky, zvládnou připravit gin, ale já jsem patriot, já upřednostňuji tradiční a místní nápoj a tím je čistá ovocná pálenka,” vysvětluje svůj konzervativní pohled na svět alkoholu muž, který byl kdysi pouhý kalič a který jednou v životě chce být i palič. V podcastu Maxim Pavla Vondráčka se také dozvíte, jaká pálenka je skutečně typická pro jednotlivé regiony, jak si vedou Češi v bitvě s Moraváky ve slivovicovém ringu, který ovocný alkohol je možné považovat za investiční, jaký lihovar stojí za to fyzicky a turisticky navštívit, kteří čeští lihovarníci jsou velmi velmi charismatičtí, které značky jsou proslulé spíše manažerskými řečmi než skutečnou kvalitou a také zda už má Jakub Gottwald cirhózu jater. 

Pozdrav českých lihovarníků zní KVASU ZDAR. Takže Kvasu zdar a dobrý poslech při ochutnávání přeje INFO.CZ.

sinfin.digital