Pij a už se nezarmuť. Tajemství oskerušovice, za kterou lidé platí tisíce a jezdí kvůli ní světa kraj

Audioverze

Když se řekne oskeruše, většině lidí se nevybaví nic. Pro úzkou skupinu zasvěcených je to však svatý grál, diagnóza a celoživotní vášeň. Matěj Rambousek v podcastu Maxim vypráví fascinující příběh stromu Sorbus domestica, jehož dřevo drží vinné lisy a pálenka z něj je tekutým zlatem, o hledání staletých stromů v horách, o sázení oskeruší pro generace, jež my už neuvidíme a také o tragickém zániku ovocných zahrad v Čechách a na Moravě.

Co se dozvíte:

    • Svatý grál destilátů: Proč je oskerušovice považována za nejvzácnější pálenku a jaký je její specifický chuťový profil s „mýdlovým“ dojezdem.

    • Matematika vzácnosti: Proč na výrobu jednoho jediného litru čistého destilátu potřebujete až 22 kilogramů ručně sbíraných hniliček.

    • Strom s historií: Jak souvisí název Sorbus domestica s pařížskou Sorbonnou a proč Římané sázeli oskeruše všude, kam došly jejich legie.

    • Dřevo jako ocel: Oskeruše jako nejtěžší dřevo Evropy, které dříve drželo pohromadě gigantické vinné lisy a dnes je ceněným materiálem pro truhlářské mistry.

    • Mýtus o hniličkách: Proč se nezralé plody nesmí jíst (podle legendy po nich „změníte pohlaví“) a jak probíhá proces zrání do stadia sladké hniličky.

    • Tragédie Zahrady Čech: Alarmující fakta o tom, jak v Českém středohoří mizí ročně 5 % ovocných sadů, které se promění ve štěpku pro německé spalovny a na jejich místě vznikají obří sklady.

    • Filozofie pro vnoučata: Proč sázet strom, který začne plodit až za 15 let a jehož plnou krásu uvidí až vaši pravnuci.

    • Cesta za pokorou: Proč Matěj Rambousek opustil korporátní svět a rozhodl se vrátit k hlíně, vinařství a záchraně genofondu starých odrůd.

      Poslechněte si celý podcast, potom si nalijte skleničku ušlechtilého ovocného destilátu, přivoňte, ochutnejte a uvidíte, že svět kolem bude hned radostnější.   

sinfin.digital