Musíme zabránit ekonomickému šoku a neprofitovat z bezprecedentní zdravotní situace, burcují odbory

Evropská odborová konfederace zveřejnila poměrně radikální prohlášení adresované finančním institucím. Podle odborářů by nikdo neměl být nucen volit mezi tím, že bude chránit sebe a své blízké a tím, že si zachová svoji práci a příjem a tím bude potenciálně ohrožovat sebe a své okolí. Odboráři mimo jiné požadují okamžité pozastavení obchodování na burzách nebo regulaci pohybu cen životně důležitých produktů a bydlení. „Jakékoliv zneužití v této nouzové situaci by mělo být jednoznačně odsouzeno,“ nepochybují.

Evropští odboráři navrhují soubor opatření, která adresovali finančním institucím. V danou chvíli jde o poměrně radikální opatření, podle odborářů je totiž situace natolik vážná, že je třeba jednat vskutku rázně. „Obáváme se, že nástroje a fondy, které dávají na stůl instituce Evropské unie a jednotlivé vlády nebudou dostatečné. Plné využití flexibility Paktu růstu a stability budou jako kapka v moři, pokud nebude doplněno o další opatření. Je nutné aktivovat klauzuli pro stav nouze fiskálního kompaktu,“ píše se v úvodu jejich prohlášení.

Odboráři proto všechny finanční instituce žádají, aby zabránily ekonomickému šoku a neprofitovaly z bezprecedentní zdravotní situace. Mimo jiné doporučují okamžitě pozastavit obchodování na burzách. „Po bezprecedentním poklesu na burzovních trzích v celém světě budou podniky i zaměstnanci nevyhnutelně trpět a budou bojovat o přístup k úvěrům,“ tvrdí. Podle odborů je třeba snížit zápůjční úrokovou sazbu Evropské centrální banky na nula procent či méně (v současnosti je na úrovni 0,25 %), snížit sazbu na hlavní refinanční operace pod současných nula procent a snižovat ještě dále do negativního pásma sazbu vkladové facility (v současnosti na úrovni 0,5 %), a umožnit a motivovat banky k udržování ekonomické aktivity.

Jak čelit ekonomické krizi? Návrh odborů.
sinfin.digital