Tunelování OKD od začátku režíroval Bakala, naznačuje sněmovní komise

Případová studie o budování kapitalismu v Čechách. I tak by se mohla jmenovat závěrečná zpráva sněmovní vyšetřovací komise k OKD. Dokument čítající i s přílohou něco přes padesát stran detailně popisuje řetězec vysloveně špatných, v některých případech možná kriminálních činů, jejichž cíl měl být jediný: Co nejrychleji prodat OKD Zdeňku Bakalovi, který společnost postupně vytuneloval. Je to truchlivé čtení o tom, jak několik českých vlád nezabránilo naprosté likvidaci jednoho z největších podniků v zemi. Nepřekvapí tedy, že se sněmovní vyšetřovací komise rozhodla na základě svých zjištění podat několik podnětů a trestních oznámení. Její zprávu teď projedná sněmovna jako celek.

„Vyšetřovací komise zjistila závažné skutečnosti, které se týkají potenciální trestné činnosti bývalého ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého, bývalého ministra pro správu národního majetku a jeho privatizaci Jiřího Skalického, bývalého předsedy výkonného výboru Fondu národního majetku České republiky Romana Češky, šéfa sekce majetkových účastí Fondu národního majetku (FNM) Pavla Šandy a dalších spolupracujících osob,“ píše se hned v prvním odstavci přílohy k závěrečné zprávě vyšetřovací komise.

Kromě výše zmíněných mužů bude trestnímu oznámení čelit také expremiér Bohuslav Sobotka, zcela jistě pak Zdeněk Bakala, který se podle dokumentu dopustil podvodu, přičemž s ohledem na zapojení více osob (včetně advokátních kanceláří) sněmovní komise nevylučuje, že Bakala společně s Viktorem Koláčkem a Petrem Otavou toto jednání spáchal jako člen organizované skupiny. „Vláda prodala v roce 2004 minoritní podíl v OKD společnosti KARBON INVEST, která již v té době měla podepsanou smlouvu s finanční skupinou Zdeňka Bakaly, a reálným kupujícím tak byl od počátku pan Bakala,“ píše se v dokumentu.

Economia mění představenstvo. Do vedení míří zkušený manažer i odbornice z neziskovky

sinfin.digital