Až devadesát procent lidí má doma nože, které jsou k ničemu. Chci odtupit Česko, říká Neuman

Karel Šimůnek

V novém roce nemůže chybět ani nová epizoda podcastu Chef Arena, do které si Karel Šimůnek pozval hosta s dlouhodobým předsevzetím naučit Čechy používat a brousit kvalitní nože. „Moje motto je Odtupíme Česko,“ říká Marek Neuman s tím, že až devadesát procent lidí u nás používá nekvalitní a tupé nože, které neumí správně nabrousit. „Teď brousím nůž už jen třeba pět minut, ale ze začátku to trvá klidně i hodinu a nejde to odbýt. To učím i lidi na kurzech broušení,“ vysvětluje Neuman s tím, že broušení nožů bere tak trochu jako meditaci.

Jako kuchař s více než třicetiletou praxí měl Neuman k nožům vždy blízko, ostatně byly v kuchyni jeho každodenním pracovním nástrojem a pomocníkem. „Gastronomii mám pořád rád, je krásná, ale po těch třiceti letech jsem si řekl, že už toho bylo trochu dost. Tak jsem svůj koníček povýšil na obživu,“ říká Neuman s tím, že skutečná vášeň pro nože u něj začala, když dostal svůj první opravdu kvalitní japonský nůž. Přiznává i to, že dobré nože nejsou úplně levnou záležitostí. „Dobrý nůž stojí od dvou tisíc výš. Opravdu dobrý začíná na deseti tisících a ty extra dobré se pohybují klidně kolem pětatřiceti tisíc,“ popisuje Neuman s tím, že každému člověku vyhovuje trochu jiný nůž.

Jak správně vybrat nůž a jak ho nabrousit? Co všechno ovlivňuje to, jak dlouho vydrží nůž nabroušený? Poslechněte si celou epizodu.

Nad tím, co bychom dělali, kdybychom už nemohli dělat kuchařinu, jsme nikdy nepřemýšleli, shodují se Kašpárek a Hajný

sinfin.digital