Italská kuchyně v Česku moc nedala šanci té francouzské. Těstoviny za 25 korun nemohou být dobré, říká Ridi

Karel Šimůnek

Kdo by neznal Emanuela Ridiho. Sympatický rodák z Elby si nejen díky pořadu S Italem v kuchyni, ale hlavně díky tomu, že přes dvacet let v Česku vaří poctivou italskou kuchyni, získal srdce tuzemských milovníků gastronomie. „Nemusel jsem nikdy jídla upravovat pro Čechy, chtěl jsem vždy ukazovat, jak se dělají ty pravé italské těstoviny a nic tam nepřidávat. Může to vypadat chudě, ale ty chutě jsou výborné,“ říká Ridi s tím, že ač je v Česku italská kuchyně dlouhodobě mezi nejpopulárnějšími, stále u nás ještě přežívají jisté neduhy z minulosti. „Jsou těstoviny a těstoviny. Když si koupím takové, co stojí 25 korun, tak prostě nemohou být dobré,“ vysvětluje Ridi.

Ač i díky televizním obrazovkám patří k nejznámějších kuchařům v Česku, je Emanuele Ridi jedním z těch, kteří gastronomii nemají vystudovanou. K vaření přičichl v restauraci, kterou na rodné Elbě provozovali jeho prarodiče, ale jak přiznává v nové epizodě podcastu Chef Arena, začal Ridi pořádně vařit až po příchodu do Česka počátkem 90. let. „Chyběla mi ta jídla, co mi doma dělala babička a máma. Tak jsem je začal vařit tady,“ vzpomíná Ridi s tím, že v roce 1998 se rozhodl otevřít si v Praze první restauraci. „Italská kuchyně je v Česku pořád jedna z nejoblíbenějších. Ale v posledních letech se na první místo vrátila ta česká. Lidé ale teď chtějí hodně kvalitní restaurace,“ hodnotí gastronomickou situaci v Česku Ridi. „Itálie tu tak trochu nedala šanci francouzké kuchyni prorazit. Možná proto, že není tak složitá a je více každodenní,“ dodává.

Jaký pokrm má sám Emanuele Ridi z italské kuchyně nejraději? A při pohledu na jaké české kulinářské zlozvyky při její konzumaci se mu chce brečet? Poslechněte si celou epizodu.

sinfin.digital