Celý život se učím. Diplomy schovávám v pracovně, soutěžím pro radost, říká David

Karel Šimůnek

Má za sebou dlouholetou praxi po mnoha špičkových restauracích a stáže po celém světě, přesto ale s pokorou říká, že se pořád učí něco nového a je za to rád. Takový je Radek David – druhý host Karla Šimůnka v podcastu Chef Arena. Jaká byla jeho cesta ke kuchařskému řemeslu, proč by na cestu plnou (nejen) gastronomických zážitků doporučil Ukrajinu a kde utratil nejvíce za jídlo? Poslechněte si celou epizodu.

V současné době je šéfkuchařem na plný úvazek v pražské restauraci La Veranda, má za sebou ale angažmá v mnoha podnicích nejen v Česku. „Ani nevím, co mě přivedlo do kuchyně. Z rodiny není v oboru nikdo. Ještě v době komunismu se psaly dotazníky a ve dvanácti jsem musel napsat, co chci dělat celý život. Nebyl jsem žádný Einstein, takže vysoká škola nepřipadala v úvahu. Táta soustružník mě lámal do fabriky, do školy chodili různí náboráři do armády nebo horníci, a máma prohlásila, že se jedno a jíst bude, tak jsem šel na učení na kuchaře ke Krbu,“ vzpomíná na své začátky Radek David.

Foodblogery už neřeším. Nemůžou srovnávat svoji domácí bábovku a naše vaření pro 200 lidí, říká Hajný

V rozhovoru s Karlem Šimůnkem David přiznává, že po celou svou kariéru byl jako houba, která se snaží nasávat nové věci. „Snažím se vše nové využít a učit se. Když už to pro mě bylo monotónní, šel jsem dál. Učím se do teďka, je mi čtyřicet sedm a učit se budu celý život,“ říká David, pro kterého je radostí to, co se sám naučil předávat nové generaci kuchařů. O své poznatky, ale i zážitky z cest se zároveň rád dělí i na svých webových stránkách a na Facebooku.

David přiznává, že ač to na první poslech nezní nijak líbivě, je celoživotním „soutěžákem“, tedy kuchařem, který se zúčastňuje kulinářských soutěží. Aktuálně soutěží pod hlavičkou týmu Czech Intergast Coulinary Team, který založil. „Není to ukazování chlapské chlouby, ale jdu ukázat, co umím. Není to o tom, kdo dohodí dál pánvičkou, hodnotit práci kuchařů a chuť jimi připravených jídel je velmi subjektivní. Každá soutěž mě nějak posunula,“ vysvětluje David, který zároveň přiznává, že na rozdíl od kolegů si nepotrpí na vystavování svých diplomů a ocenění. „Diplomy mám v pracovně a nemám žádné fotky s medailemi. Nenechal bych se tak vyfotit ani dnes, nelíbí se mi to, dělám to jen pro radost,“ uzavírá David.

sinfin.digital