Žijeme ve lži. Díky politické korektnosti už ani v gastronomii nenazýváme věci pravým jménem, říká Pohlreich

Karel Šimůnek

Nejen díky vystupování v pořadu Ano, šéfe je Zdeněk Pohlreich považován za nekompromisního profesionála, u kterého platí, že co na srdci, to na jazyku. Jinak se Pohlreich neprojevil ani v podcastu Chef Arena, kde bez okolků pojmenovává to, čím podle něj trpí česká gastronomie. „Žijeme všichni v jedné obrovské lži, protože jsme si nastavili život do politické korektnosti a ztratili tím schopnost nazývat věci pravým jménem. Než abychom vychovali armádu kvalitních řemeslníků, tak tu na gastronomických školách vychováváme pseudostudenty, kterým se snažíme zařídit příjemné dětství. Takhle to nemůže fungovat,“ kritizuje Pohlreich výchovu a vzdělávání mladých kuchařů s tím, že řemeslo by se mělo emancipovat.

Zdeněk Pohlreich je prvním šéfkuchařem, kterému se v Česku podařilo dosáhnout statusu takzvaného "celebrity chefa" – tedy kuchaře proslaveného svou prací natolik, že jej lidé poznávají na ulici. Jak sám uznává, jeho působení v pořadu Ano, šéfe ovlivnilo český pohled na gastronomii jako takový. „Já jsem byl asi první kuchař, který se proslavil jako kuchař. A vlastně ani ne tak jako kuchař, ale jako někdo, kdo nadává lidem v hospodách,“ říká Pohlreich v nové epizodě podcastu Chef Arena. Česká gastronomie trpí podle Pohlreicha nejen stínem čtyřiceti let komunismu, který obor tvrdě poznamenal, ale i současnou neschopností kvalitně vychovávat novou kuchařskou generaci. „Žijeme ve lži. Vše lakujeme narůžovo a malujeme pozitivně. Hlavně si neříct pravdu, když je nepříjemná. U toho to vše začíná a končí. Řemesla by chtělo společensky emancipovat a říct, jak to na světě chodí, a že ne každý má na vysokou školu. U kuchaře nikoho moc nezajímá jestli má maturitu, já taky žádnou nemám a žiju,“ nekompromisně komentuje Pohlreich situaci a zároveň i neochotu ji změnit. „Ruku na srdce, vždycky jsme byli lepší v tom vysvětlovat, proč něco nejde, než se zamyslet nad tím, jak to udělat, aby to šlo,“ dodává.

Co bylo pro Pohlreicha nejtěžší na odchodu za životem a prací do zahraničí a co na návratu zpět do Česka? Proč na dnešní době jen těžko hledá nějaká pozitiva? Poslechněte si celý podcast.

Slovenskou gastroscénu vnímám pozitivně. Mladí kuchaři se zkušenostmi ze zahraničí pomáhají, říká Breza

SDÍLET
sinfin.digital