Sehnat dobré lidi do restaurace je malý zázrak. Kvalitní servis bude velký luxus, říká Čížek

Karel Šimůnek

Host dnešního dílu podcastu Chef Arena není jen tak ledajaký kuchař. Šéfkuchař vrchlabské restaurace Farma Lukáš Čížek je totiž pro letošní sezónu Kuchařem roku, neboť vyhrál stejnojmenné prestižní ocenění. Euforii z úpěchu na gastronomickém poli nicméně v rozhovoru s Karlem Šimůnkem střídá mírná skepse z toho, kam se celé odvětví ubírá. Kromě všudypřítomného zdražování podle Čížka pohostinství trápí hlavně nedostatek kvalitních lidí. „Najít někoho normálního do restaurace, ať už na plac nebo do kuchyně, někoho, kdo je šikovný, spolehlivý, nepije, nekouří a nefetuje, je malý zázrak,“ říká Čížek.

Podle Čížka téměř všichni restauratéři s personálem tak trochu bojují, ať už jde o složitost shánění nových lidí nebo o snahy udržet si ty stávající. „Já sám jsem rád za tu svou stávající partu, jsem na ně hodný a snažím se, aby byli spokojeni oni i já a vše šlapalo. Mám se o koho opřít. S novými lidmi je to ale ještě složitější, oni moc dobře vědí, že když jsou dobří, tak jste to vy, kdo je potřebuje, a občas si pak připadáte trochu jako jejich rukojmí,“ popisuje situaci Čížek s tím, že kvalitní servis i kvalitní kuchaři v restauracích se podle něj v budoucnu stanou velkým luxusem. „Vážím si toho, když sám někam zajdu a tam vidím krásně oblečeného člověka, co se o mě stará. Když vidím, že se o mě stará celý tým, včetně kuchařů a majitele. Tohle bude těžký luxus a lidé si to budou muset uvědomit a zaplatit za to. Pokud si toho lidi vážit nebudou, tak to bude pro gastronomii jako takovou hodně špatné,“ uzavírá Čížek.

Jaké menu vařil Lukáš Čížek v soutěži Kuchař roku a co pro něj bylo největší výzvou? Proč považuje podnikání v gastronomii za závislost? Poslechněte si celou epizodu.

sinfin.digital