Česko by mělo usilovat o více michelinských restaurací. Měřítko pro nás není stejné, říká Kunc

Karel Šimůnek

Petr Kunc je šéfkuchařem restaurace s vlastní vinici Salabka. Ta byla již potřetí zařazena do prestižního michelinského průvodce, ale Kunc se nijak netají tím, že by pro svou restauraci rád získal i michelinskou hvězdu. „Restaurace i kolektiv v ní by si to zasloužili, ale člověk vůbec neví, co vlastně ti, co hvězdy udělují, chtějí. Kdyby na to byl recept, tak to udělám, ale řekl jsem si, že na to nebudu tlačit a ono to buď přijde nebo nepřijde. Budeme dál dělat, co nás baví, jak nejlépe to umíme, pořád se vyvíjet a restauraci posouvat, zbytek je ve hvězdách,“ říká Kunc s tím, že Česko by mělo usilovat o to, aby u nás bylo více michelinských restaurací.

Podle Kunce jsou měřítka pro udělení nejznámějšího gastronomického ocenění pro Česko jiná, než pro zahraniční restaurace. „Spousta kolegů a kamarádů, co dělají ve světě v michelinských restauracích, se diví, že hvězdu ještě nemáme. Byl jsem nedávno na stáži v tříhvězdové restauraci a i majitel i šéfkuchař mi řekli, že už vlastně jsme michelinská restaurace, jen asi musíme počkat na tu hvězdu,“ popisuje situaci Kunc. Věří přitom, že se situace brzy změní k lepšímu. „Třeba v Maďarsku už nebudou mít michelinského průvodce jen na Budapešť, ale na celou zemi. To samé ve Slovinsku, které je ještě menší než my. Snad se za pár let také dočkáme průvodce pro Česko a ne jen Prahu,“ uzavírá Kunc.

Jak pomoci tomu, aby v Česku bylo více michelinských restaurací? Proč většina mladých kuchařů míří za zkušenostmi do Anglie? Poslechněte si celý podcast.

Podcast je pouze pro předplatitele
Dozvíte se:
  • Jak pomoci tomu, aby v Česku bylo více michelinských restaurací?
  • Proč většina mladých kuchařů míří za zkušenostmi do Anglie?
sinfin.digital