Nelituji, že jsem zůstal vařit v Táboře. Velká města ani zahraničí mě nelákají, říká Svatek

Karel Šimůnek

Ty nejlepší kuchaře často naleznete i mimo velká města a metropole. Důkazem je například Martin Svatek, který již jedenáctým rokem vaří v táborské restauraci hotelu Nautilus. „Do Prahy mě to nikdy nelákalo. Možná jsem na to jen nenašel odvahu, dnes jsem za to ale rád. V Táboře se mi prostě líbí a jsem rád, že jsem to tam mohl vyšvihnout,“ říká Svatek v nové epizodě podcastu Chef Arena. „Když se může z Londýna létat za jídlem do Prahy, tak proč by se nemohlo i do Tábora? Není malých cílů,“ dodává s nadsázkou. Zatímco mnoho jiných špičkových českých kuchařů se pyšní plejádou zahraničních angažmá a vedením kuchyně ve špičkové pražské restauraci, Martin Svatek je drobnou výjimkou. Po jedenácti letech v kuchyni táborské restaurace hotelu Nautilus je tak spokojený se svou kariérou, jak by jen mohl být. „Také jsem se dostal do spousty skvělých podniků všude po světě, ale zjistil jsem tam, že kuchařský život je vlastně všude stejný. Všude nás stejně bolí ruce a nohy a všude je stejný záměr – uvařit jídlo parádně a umět se za něj postavit,“ vysvětluje Svatek s tím, že zahraniční angažmá mu dostatečně suplují zahraniční gastronomické soutěže. „Za svůj drobný handicap považuji, že neumím pořádně žádný cizí jazyk. Kdybych se ale odhodlal někam kvůli tomu na rok, dva jít, tak možná teď nejsem v Táboře. Takže ničeho nelituji,“ uzavírá Svatek. Jaká jsou specifika kvalitní gastronomie na malém městě? Co Martina Svatka inspiruje při vaření? Poslechněte si celou epizodu.

V gastru musíte mít ostré lokty. Vymlouvat se na nemoc a brečet v koutě je blbost, říká Černý

sinfin.digital