Zelenina má všelijakou pověst. Ukazuji lidem, že může mít spoustu chutných podob, říká Šimůnková

Karel Šimůnek

Audioverze

Barbora Šimůnková spolu se svým přítelem nedávno otevřela vlastní restauraci LEAF, která se specializuje na zeleninové pokrmy. „Nemám ráda označení vegetariánská restaurace, protože tou nejsme, máme v nabídce i maso. Mou myšlenkou je, že to ale nemusí být jen o mase, které s prominutím dovede udělat každý. Zelenina má v Česku takovou všelijakou pověst, ale přitom to není zdaleka jen to, co tu známe,“ říká Šimůnková v nové epizodě podcastu Chef Arena. „Snažím se lidem ukazovat, že zelenina může mít spoustu velmi chutných podob. Bývají sice trochu skeptičtí, čemuž se nedivím, ale mým cílem je přesvědčit je, že se toho nemusí bát. A asi to funguje, protože se nám hosté vrací,“ dodává.

Mladá kuchařka, která má za sebou zkušenosti z michelinských restaurací v New Yorku, si dala za své poslání ukázat českým strávníkům, že zelenina opravdu nemusí být jen rozblemcaná příloha nebo lečo.

„Už grilovaná zelenina je u nás tak trochu exotika, a i tam si lidé většinou představí jen cuketu nebo lilek. A já jim nabídnu třeba květák jako pyré, nakládaný, grilovaný nebo pečený a pak spálený. To sice neznají a myslí si, že se něco nepovedlo, ale pak zjistí, že mu tato úprava jen dodá novou vrstvu chuti,“ říká Šimůnková.

„I zeleninovou přílohu k masu se snažím dělat jinak a kreativněji. A když mi pak host řekne, že mu příloha chutnala více než samotné maso, tak je to pro mě vlastně ocenění, že to dělám dobře,“ uzavírá.

Kde Barbora Šimůnková čerpá inspiraci na své nezvyklé zeleninové pokrmy? A jak ji ovlivnily její předchozí kariérní kroky, které ji dovedly k otevření vlastní restaurace? Poslechněte si celou epizodu.

sinfin.digital