Aby Židé vůbec přežili, obrací své životy ve vtip. Košer porážka je maximálně humánní, říká Günsberger

Pavel Vondráček

Židovský podnikatel Aaron Günsberger je výraznou postavou nejen svým vzhledem, ale i širokým, téměř až renesančním výčtem činností, kterými se ve svém životě zabýval či zabývá – od chovu a prodeje akvarijních rybiček, přes výrobu sportovního oblečení, po pálení výroční košer slivovice na památku svého předka Bernarda Mahlera. Günsbergerovi kromě pověstné židovské podnikavosti nechybí ani smysl pro humor, přičemž o židovských vtipech s nadsázkou říká, že se vlastně jedná jen o mírně upravenou realitu. „Jsme jako Židé známí tím, že abychom vůbec přežili, snažíme se náš život obrátit ve vtip. S tvrdou nadsázkou třeba říkáme, že Hitler musel dělat číšníka v košer restauraci, jinak to není možné,“ říká s úsměvem Günsberger v nové epizodě podcastu Maxim Pavla Vondráčka.

Aaron Günsberger je nepřehlédnutelnou postavou, ve své vizáži kombinuje rysy ortodoxního žida s drsnou motorkářskou image a Prahu brázdí ve speciálně upraveném Range Roveru s SPZ „PAN RAMBO“. Mimo to je i archetypem židovského podnikatele, který neváhá zkusit štěstí snad ve všech myslitelných oborech. Od prodeje akvarijních rybek se tak v mládí dostal k výrobě sportovního oblečení, dle svých slov čistě z hecu, aby dokázal, že česká značka se dokáže vyrovnat těm americkým. „Tak vznikla úspěšná značka Günsberger Sport Collection. Paradoxně si ji oblíbili i neonacisté,“ vzpomíná Günsberger, který mimo jiné nyní uvádí na trh i košer slivovici, která je poctou jeho předkovi Bernardu Mahlerovi, otci slavného skladatele Gustava Mahlera. 

Nejznámější je ovšem Günsberger asi jako provozovatel nejstarší české košer restaurace King Solomon na Starém Městě v Praze. Kromě restauratéra je i šochetem, tedy židovským rituálním řezníkem. „Lidé si myslí, že košer porážka je týrání zvířat, ale pokud se správně provede, je přesným opakem. Podmínkou je, a proto Židé nejsou nimrodi a neloví pro zábavu, ale mají povoleno porazit jen to, co sami zkonzumují, aby zvíře co nejméně trpělo,“ vysvětluje Günsberger.

Jak vypadá nůž na košer porážku? Proč si v Praze můžeme koupit košer maso jen z dovozu? A co by Günsberger změnil na židovské obci? Poslechněte si celý podcast.

SDÍLET
sinfin.digital