České a moravské víno se snaží udržet krok s dovozem, ale mnohdy je ve špatné pozici. Tlak konkurence je obrovský a náklady velmi vysoké, říká sommelier Branko Černý

Pavel Vondráček

„Barva koroptvího oka a tón spařeného vepře. To jsou jen některá poetická přirovnání, která ale odrážejí určitou exaktní vlastnost růžových vín,“ říká Branko Černý, certifikovaný degustátor a neúnavný organizátor vinařských soutěží, akcí a projektů, mezi nimiž vyniká Král vín České republiky (kralvin.cz). „Právě teď, kdy je vše kolem nás svěží a rozvíjející se, jsou růžová vína ideální volbou,“ vysvětluje v nové epizodě podcastu Maxim Pavla Vondráčka.

Branko Černý je i autorem mnoha knížek o víně a komturem Evropského řádu rytířů vína. Rozhovor není jen o růžových vínech, ale i o celkové situaci s vínem v Čechách a na Moravě. Branko Černý totiž projezdil české a moravské vinařské oblasti prakticky křížem krážem a není příliš mnoho podobných lidí, kteří by mohli o sobě prohlásit, že jsou znalci našich vín. 

Právě fyzická znalost prostředí a osobní kontakty se stovkami vinařů pomáhají Branko Černému, aby poutavě vyprávěl o tom, v čem jsou naše vína v rámci Evropy výjimečná, proč jsou v porovnání s víny z jižnějších zemí často i cenově dražší, jaké jsou rozdíly mezi špičkovými českými a moravskými víny a co třeba stojí za tím, že kvalitou předbíhají i ta rakouská. 

„Když jsme těsně po revoluci začali jezdit na druhou stranu moravsko-rakouské hranice, byli jsme udiveni čistotou a moderním vybavením. Myslím, že dnes je to obráceně, podobný pocit má průměrně velký rakouský vinař, když přejede hranici on k nám,“ říká Branko Černý, který se kromě jiného věnuje i profesionálně vedeným koštům našich vín, jejichž množství ovšem covidová doba výrazně poznamenala.

V podcastu se také dozvíte, jak probíhá degustace vín, jak se vína hodnotí, jaký je rozdíl mezi rosé a klaretem, co to je oranžové víno, kam v Česku cestovat za vínem, jaká vinařská oblast stále čeká na své turistické objevení nebo proč už vinohradníci tolik nefandí vinařské cykloturistice.

Další díly

Filtry cigaret tvoří třetinu odpadu, který moře vyplaví na pláž. „V Bruntálu oceán nemáme, ale vadilo mi to i tak,“ říká bojovník proti vajglům Petr Kukla

Dnes, 14:02  •  Pavel Vondráček

„Mám služební auto, ale po Bombaji raději jezdím na kole,“ říká Jan Řepa, který v Indii pracuje pro českou škodovku

27. 06. 2022, 06:00  •  Pavel Vondráček

„Byla to láska na první pohled. Věděl jsem, že tohle štěně musím dostat do Prahy.“ Novinář a cestovatel Jakub Kynčl o osudovém setkání v poušti Atacama, vesnici duchů i „genu dobrodružství“

18. 06. 2022, 06:00  •  Pavel Vondráček

„Musel jsem nechat práce v redakci a odejít z Česka. Cítil jsem, že intelektuálně zakrňuji,“ říká novinář Jakub Zelenka

10. 06. 2022, 06:00  •  Pavel Vondráček

„Greta radí, aby lidé poslouchali vědce, ale mnozí vědci evidentně nepatří k jejím vyvoleným,“ říká docent Karel Ciahotný

03. 06. 2022, 06:00  •  Pavel Vondráček

Nebojím se lézt na horu, na které zemřel můj kamarád, říká jeden z nejlepší horolezců současnosti Mára Holeček

26. 05. 2022, 11:01  •  Pavel Vondráček

Vše, co potřebujete vědět o svatojakubské cestě. Lucie Luňáčková poradí, na co si dát pozor i jaké nevynechat zážitky

10. 05. 2022, 11:06  •  Pavel Vondráček

U Čechů cítíme velký hlad po cestování. Po třech letech v kleci chtějí ztracený čas zpět a nebojí se nových míst, říká Pavlíková z Čedoku

03. 05. 2022, 15:41  •  Pavel Vondráček

sinfin.digital