Audioverze
S Jakubem Gottwaldem, jedním z největších odborníků na ušlechtilé ovocné pálenky, jsme usedli k truhlářskému ponku, který dlouhá desetiletí stál v dílně na dvoře prostějovského bloku domů (dnes již zbořeného), v němž se narodil proslulý filosof Edmund Husserl a který je dnes ozdobou podcastového studia redakce INFO.CZ (ten stůl, ne Edmund).
Máme stoprocentně doloženo, že proslulý filozof na této truhlářské hoblici nikdy nic nevyrobil, ale jeho genialita přítomná v prostějovském ovzduší se vpila do dřeva ponku, pomalu se z ní uvolňuje a tak prospívá moudrým řečem, které se vedou u tohoto stolu. Když k tomu účastníci popíjejí ušlechtilý alkohol, jedná se o skutečně „moudré pohovoření.“
A tak jsem tedy s Kubou Gottwaldem, majitelem Lihovárek.cz, organizátorem soutěže Pálenka roku a tajemníkem Unie destilatérů České republiky, „moudře hovořil“ a čím více jsme koštovali, tím moudřejší jsme byli.
V podcastu jsme probrali:
- jaké parametry má mít profesionální lihovarnická soutěž,
- kolik je dnes na trhu česko-moravsko-slezských lihovarů,
- kdo v pomyslné bitvě mezi Moravou a Čechami vítězí,
- jak si vedou lihovary v bývalých Sudetech,
- proč Martin Žufánek (dej mu pánbů věčnou destilatérskou slávu) napsal podle Jakuba Gottwalda „ubrečený“ článek,
- proč stále jablkovice není v takové oblibě jako slivovice nebo hruškovice,
- kdo kromě Palírny Radlík vedené věčným optimistou a géniem alkoholu Kamilem Kutinou patří do absolutní české destilatérské špičky,
- jaká je dnes alkoholová móda,
- jak si naši mistři palírníci vedou v konkurenčním boji se zahraničními kolegy,
- zda skutečně stát háže paličům klacky pod nohy,
- zda můžeme výrobky lihovaru Rudolf Jelínek považovat za moravské pálenky, nebo naopak za chilské, nebo bulharské,
- proč by každý znalec měl ochutnat oskerušovici a další interesantní detaily z veselého světa ovocných pálenek i s malým smutným povzdechem, že nastupující mladá generace nejen že nesouloží, ale ani alkoholu neholduje, natož aby jej vychutnávala.









