Litina je nepřekonatelná. Jídlo si uchová mnohem více aromatických látek než v plechu nebo nerezu, říká majitel Českého smaltu

Pavel Vondráček

Audioverze

„Musel jsem tu manufakturu koupit, i když jsem věděl, že si vytvářím svět starostí. Jinak by smaltovaná litina v Česku skončila a s ní jedna dlouhá tradice,“ říká Jan Novák, majitel poslední české továrny na smaltované litinové nádobí.

Svět kolem nás se neskládá jen z velkých událostí, jako jsou války, krize, mistrovství světa ve fotbale, ale především ze stamilionů drobných příběhů. Jedním z nich je záchrana smaltovny Český smalt v Oseku u Hořovic (ceskysmalt.cz). 

Pamatujete na všechny ty barevné a těžké pečící nádoby ve formě beránků, zajíčků nebo bábovek, které naše babičky vždy jednou za čas vytáhly odkudsi ze skříní a v troubě v nich pekly dobroty „snivého dětství“? Pamatujete na ty těžké pekáče, hrnce, kastroly a pánve? Byly černé nebo červené, modré, zelené, bílé... Většina z nich zmizela z českých kuchyní po roce 1989 s porevoluční módní vlnou lehkého teflonu spojenou s cenovou lácí výrobků odkudsi z Číny. 

Těžké smaltované litinové nádobí bylo najednou nepraktické, neforemné a těžké a nemělo na trhu žádnou marketingovou podporu. Postupně se ale začalo objevovat v luxusních obchodech typu Potten & Pannen z nabídky německých a francouzských výrobců a prodávané až za nepředstavitelné částky kolem deseti tisíc korun za kus. 

A jak už to tak v životě bývá, pod svícnem je největší tma. Pražský manažer podnikající v oboru výroby obuvi se náhodou objevil v krachující továrničce na smaltovanou litinu v roli zkušeného poradce, který v žádném případě již nechce nést odpovědnost za vlastnictví. Ale když se zamilujete do smaltované litiny, nemůže to dopadnout jinak, než že si tu továrnu koupíte a pak... a pak zjistíte, že to není vůbec žádná sranda.

Jan Novák ale se svým kolegou překonali počáteční problémy, firmu uklidnili, ukotvili a rozvíjejí. Když si poslechnete podcast, zjistíte, že svět litinového smaltu je stejně zábavný a poučný jako každý jiný obor, kde zásadní roli hraje řemeslné mistrovství, trpělivá až zenová práce a nadšení. 

„Bez lidí, kteří jsou loajální, milují svoji práci a rozumí jí, by obnova manufaktury neproběhla,“ říká Jan Novák, v jehož pekáčích a formách znovu vznikají jedinečné chuťové pokrmy. „Litina je nepřekonatelná. Jídlo v ní připravené si uchovává mnohem více aromatických látek, než když jej připravujete v hliníku, plechu nebo nerezu. Litina je prostě litina a takový dlouho tažený guláš je prostě absolutní vrchol,“ tvrdí Jan Novák.

Proč je litinové nádobí nejlepší volbou? Proč je litina těžká, jak se vyrábí a kolik váží? Proč jsou výrobky od Český smalt levnější než ty zahraniční? Jak se litinové nádobí smaltuje a jak se rekonstruuje? Proč je dobré prolézat půdy, kůlny a otevírat staré skříně a hledat litinové poklady? Co je to vlastně smalt? Jaké barvy jsou nejoblíbenější? Kdy je sezóna smaltovaného nádobí? A co dát rodičům a sami sobě k Vánocům? Samé otázky... a odpovědi najdete v tomto dílu podcastu Maxim Pavla Vondráčka.

sinfin.digital